Put wordt gehesen in waterinlaat
Put wordt gehesen in waterinlaat Fotobureau Roel Dijkstra

Gigantische put moet voor vers water Leuvekolk zorgen

Algemeen 91 keer gelezen

Rotterdam - Er wordt hard gewerkt aan de metamorfose van de Rotterdamse Leuvekolk: afgelopen nacht is een 30.000 kilo zware betonput geplaatst voor een nieuwe waterinlaat. Die waterinlaat gaat binnenkort zorgen voor de toevoer van vers, zoet water. Daarvan profiteren zowel planten, dieren als mensen in binnenstad én buitengebied.

De Leuvekolk is een uitloper van de Rotte ten noorden van de Blaak. Het water staat er nu stil en er hoopt vaak kroos en vuil op. Voor de nieuwe waterinlaat wordt gebruik gemaakt van een bestaande, ongebruikte leiding tussen de Nieuwe Maas en de Rotte. “De put die we geplaatst hebben heeft kleppen die op afstand bediend kunnen worden”, vertelt Bas Hamers van het Ingenieursbureau van de gemeente. “Daardoor kan het Hoogheemraadschap de waterinlaat openzetten op de momenten dat de Nieuwe Maas vanuit het binnenland zoet water aanvoert.”

In het schonere, stromende water zullen planten, vissen en andere diertjes beter kunnen gedijen. Bovendien zorgt de waterinlaat bij droogte voor voldoende zoet water voor de land- en tuinbouw en voor de natuur verderop langs de Rotte.

Passen, meten en rekenen
De put van de waterinlaat is 5,5 meter lang en weegt 30.000 kilo. Deze week kwam hij met zwaar transport aan vanuit Duitsland, waar hij op maat gemaakt is. “De omvang en het gewicht van de put maakten het inhijsen een behoorlijke uitdaging”, zegt Hamers. “We moesten bijvoorbeeld rekening houden met de belasting die de grond rondom de Leuvekolk kon hebben, vooral met oog op de metrotunnel, de trambaan, de bestaande ondergrondse constructie van de Leuvekolk en de kelders van de omliggende panden.”

Complete herinrichting
De waterinlaat maakt deel uit van een complete herinrichting van de Leuvekolk. Zo komt er ook nog een vispassage, ligweide en aanlegsteiger. Zo kunnen mensen straks optimaal profiteren van de vernieuwde Leuvekolk. In 2020 moet de Leuvekolk klaar zijn.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant