Arjan Dwarshuis vertelt
Arjan Dwarshuis vertelt Foto: Boekhandel van Rietschoten

Arjan Dwarshuis, Happy Birding!

zo 22 sep 2019, 13:26 Algemeen 0 keer gelezen

Rotterdam - Dit bericht is ingezonden via onze website www.dehavenloods.nl. Iedere Rotterdammer kan op onze site berichten met foto plaatsen!

Vrijdag 13 september was Arjan Dwarshuis te gast bij Boekhandel van Rietschoten en vertelde over zijn boek ‘Een bevlogen jaar’. Als dan zaterdag vroeg al een doosje chocolade wordt gebracht door iemand die de lezing meemaakte, dan weet je dat je een waardevolle avond hebt gehad.

Dat was vrijdag ook al héél duidelijk, ieder zat met met gespannen aandacht te luisteren. Wat een prachtige avonturen en wat een vertelkunstenaar: Je luistert en ziet de kleine Arjan voor je als hij voor het eerst door een kijker tuurt over de Noordzee vanaf de pier bij Scheveningen. Je loopt later met hem mee door het regenwoud op zoek naar weer een vogel die zich alleen maar op die bewuste plek laat zien in een tijdsframe van maximaal een paar uur. Je voelt de kou als je met de hand sneeuw wegschept voor z’n terreinwagen die vast is gelopen vanwege grote sneeuwval. Maar bovenal geniet je mee met Arjan als hij met stralende ogen vertelt van een vogel die hij voor de lens heeft gekregen.

Genieten dat deed Arjan, ondanks de moeiten van de reis. Ondanks op zich deprimerende feiten als hij vertelt van weer een soort die op uitsterven staat vanwege de mens die meer en meer ruimte opeist. Arjan vertelde van de White-bellied Cinclodes die hij ook had gespot: van dit bijzonder zeldzame dier leven op dit moment waarschijnlijk niet veel meer exemplaren dan het aantal toehoorders dat bij elkaar was in de boekhandel, namelijk 44. Toch heeft Arjan optimistisch genoeg oog voor wat er wel is, en waar wel ook vooruitgang is, waar de mens z’n verantwoordelijkheid neemt en zorg draagt voor de natuur.

Deze aanstekelijk optimistische manier van leven en genieten proef je wanneer je het boek daarna dan thuis nog een keer leest. Je leest een boek, maar het is alsof je Arjan zelf hoort vertellen. Prachtig!

Voor de jongens en meiden, jonge tieners, die er ook bij waren: wat tof dat jullie ook aan z’n lippen hingen. Leuk dat jullie zelfs naderhand nog met hem doorspraken. Arjan deelde met jullie tips van natuurverenigingen en natuurkampen waar hij op jullie leeftijd zelf zo gelukkig van werd. Mochten jullie zelf ooit het idee krijgen om in de voetsporen van Arjan te treden, beloven jullie dan ook in Rotterdam jullie boek te presenteren?

En tot die tijd, zoals Arjan in de boeken schreef die hij signeerde: Happy Birding!

Boektitel: “Een bevlogen jaar”
isbn 9789029092371
auteur: Arjan Dwarshuis
Prijs € 22,99
Uitgeverij Meulenhoff

Arjan Dwarshuis signeert
Arjan Dwarshuis - Een bevlogen jaar
Arjan Dwarshuis sgneert
Arjan Dwarshuis vertelt
Arjan Dwarshuis vertelt
Arjan Dwarshuis signeert

Uit de krant