Afbeelding

Het verhaal van Sint-Laurentius, de beschermheilige van Rotterdam

Algemeen 1.498 keer gelezen

Rotterdam - Wist jij dat Rotterdam een echte beschermheilige heeft? Nou, dat is dus Sint-Laurentius. Onze collega Wouter Vocke van indebuurt Rotterdam zocht uit wie hij was en schreef dit verhaal over ‘Laurens’.  

‘De heilige Laurentius is de patroon van het bisdom Rotterdam, en dus ook de beschermheilige van de stad Rotterdam. De HH. Laurentius- en Elisabethkathedraal (aan de Mathenesserlaan) is daar de hoofdkerk van. De Grote- of Sint Laurenskerk is ook naar de hem vernoemd. Hij wordt namelijk ook wel Laurentius van Rome of gewoon ‘Laurens’ genoemd.

Laurentius is ongeveer in het jaar 225 geboren in Huesca (Spanje) en oefende in Rome het ambt van diaken (een soort dienaar) uit tot 10 augustus 258. Hij werd door de Romeinen gevangen genomen, gefolterd op een grillrooster en uiteindelijk gestorven. Vandaar dat hij meestal wordt afgebeeld met een rooster. 

Laurentius was belast met de zorg voor de (heilige) boeken, daarom word hij ook vereerd als patroon van de bibliothecarissen en boekhouders. Daarnaast is hij ook nog eens de beschermheilige van de armen en de patroon van alle beroepen die met vuur te maken hebben zoals koks, pastei- en banketbakkers, bierbrouwers, kolenbranders en brandweerlieden. Maar óók van studenten! Vandaar dat er in Rotterdam ook een studentenvereniging is met de naam Laurentius.

De naamdag van Sint-Laurentius wordt gevierd op zijn (vermoedelijke) sterfdag 10 augustus.’

Lees meer bij indebuurt Rotterdam!

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant