Linux Presentation Day in Leeszaal Rotterdam West

ma 30 sep 2019, 11:38 Algemeen 0 keer gelezen

Rotterdam - Dit bericht is ingezonden via onze website www.dehavenloods.nl. Iedere Rotterdammer kan op onze site berichten met foto plaatsen!

Software valt onder het auteursrecht, ofwel copyright: de softwaremaker bepaalt hoe de software gebruikt mag worden. En terecht. Helaas betekent dit voor de gebruiker bijna altijd, dat er beperkingen worden opgelegd. Bij vrije software is dat anders. Daar staat de vrijheid van de gebruiker centraal.

Bij vrije software, zoals het besturingssysteem GNU/Linux (meestal kortweg Linux genoemd), is “copyright” omgedoopt tot “copyleft“. En “all rights reserved” is omgedoopt tot “all wrongs reversed”. De makers stellen de vrijheid van de gebruiker voorop. Ze vinden dit belangrijker dan bijvoorbeeld commercieel gewin.

Maar wat betekent die vrijheid precies in de praktijk?

Om te beginnen: GNU/Linux kun je gratis downloaden. Bovendien mag je het kopiëren voor familie, vrienden en kennissen. Verder mag je GNU/Linux installeren op zo veel computers als je maar wilt. Voor het installeren en up-to-date houden van GNU/Linux heb je geen licentiecode en geen account of ID nodig. En je hoeft de software niet te registreren. Je hebt dus ook niets te maken met een softwarefabrikant die van alles van je wil.

Hou je van programmeren? Je mag GNU/Linux zelfs aanpassen! Je kunt als het ware onder de motorkap kijken en eraan sleutelen.

Omdat GNU/Linux door iedereen aangepast kan worden, zijn er verschillende “smaken” GNU/Linux ontstaan. Voor de gebruiker betekent dit meer keuzevrijheid. Zo kun je bijvoorbeeld kiezen uit verschillende desktop-omgevingen.

Wil jij ook meer computervrijheid? Voel je vrij en kom naar Linux Presentation Day. Dit evenement vindt plaats op zaterdag 16 november in Leeszaal Rotterdam West. Meer informatie vind je op de website: www.reuf.nl/lpd.

Uit de krant