Still van de film: Portrait de la jeune fille en feu
Still van de film: Portrait de la jeune fille en feu

Regisseur Céline Sciamma te gast bij voorpremière Portrait de la jeune fille en feu

do 3 okt 2019, 10:34 Algemeen 1 keer gelezen

Rotterdam - Dit bericht is ingezonden via onze website www.dehavenloods.nl. Iedere Rotterdammer kan op onze site berichten met foto plaatsen!

Op zondag 13 oktober om 13.15 uur presenteren LantarenVenster en International Film Festival Rotterdam een nieuwe editie van LV?IFFR Encore. De film Portrait de la jeune fille en feu die in Cannes in de prijzen viel, wordt vertoond als voorpremière. Na afloop is er een uitgebreid nagesprek met regisseur Célina Sciamma (Tomboy, Girlhood) onder leiding van IFFR-programmeur Léo Soesanto.

Portrait de la jeune fille en feu ging afgelopen mei in première op het filmfestival van Cannes, waar de film enthousiast werd ontvangen door pers en publiek. De film ontving zowel de prijs voor Beste Scenario als de Queer Palm. Sciamma werkte al eerder samen met actrice Adèle Haenel: Naissance des Pieuvres uit 2007 betekende de doorbraak van de toen 18-jarige actrice. Sciamma was in 2008 te gast op IFFR om deze film voor het eerst in Nederland te presenteren, en ook de film Girlhood (2014), over opgroeien in de Parijse banlieues, werd op IFFR gedraaid.

Portrait de la jeune fille en feu
Een tijdloos en universeel verhaal over verliefd worden, verlangen en onmogelijke liefde. Op een afgelegen eiland bij Bretagne aan het einde van de 18e eeuw, krijgt kunstenares Marianne (Noémie Merlant) de opdracht om het huwelijksportret van Heloïse (Adèle Haenel) te schilderen. De eigengereide Heloïse staat niet te springen om het huwelijk, dus maakt Marianne het portret zonder haar medeweten. Tijdens lange wandelingen aan de Franse kust observeert ze haar model uitvoerig: haar bewegingen, haar blik, een zeldzame glimlach. ‘s Nachts werkt Marianne stiekem aan het schilderij. In Heloïses laatste dagen van vrijheid, groeit de aantrekkingskracht tussen de twee vrouwen, totdat uiteindelijk de liefde ontvlamt.

LV?IFFR Encore
LantarenVenster en IFFR, twee filminstellingen met een innige samenwerkingsgeschiedenis, slaan de handen ineen voor de programmaserie: LV?IFFR Encore. LV?IFFR Encore – ‘meer’ of ‘toegift’ – is ontstaan vanuit de behoefte om behalve tijdens het twaalfdaagse festival méér samen op te trekken.

Verwacht spraakmakende en verdiepende programma’s met een typisch IFFR- en LantarenVenster-signatuur waar zoveel mogelijk wordt ingespeeld op maatschappelijke ontwikkelingen uit de wereld en de stad. Je kunt de sfeer van het jaarlijkse festival proeven en er is een randprogramma waarmee de dialoog wordt aangegaan met het publiek.

Programma

13 okt - Portrait de la jeune fille en feu
Célina Sciamma (Frans, 2019)
Regulier te zien in LantarenVenster vanaf 17 oktober 2019

Uit de krant