Het geluid van heipalen is straks eindelijk weer te horen in de wijken Oudeland en Meeuwenplaat. Foto: Cluster Stadsontwikkeling.
Het geluid van heipalen is straks eindelijk weer te horen in de wijken Oudeland en Meeuwenplaat. Foto: Cluster Stadsontwikkeling. Foto: Cluster Stadsontwikkeling

Hoogvliet vernieuwt in rap tempo

Algemeen 331 keer gelezen

Wie nu door Hoogvliet loopt wordt daar niet blij van. Grote lege kavels in de wijken Oudeland en Meeuwenplaat waar de sloop lange tijd geleden heeft plaatsgevonden, maar door de crisis geen nieuwbouw voor is teruggekomen en lege winkelpanden in winkelcentra.

door Joop van der Hor

HOOGVLIET - Maar als het aan het cluster Stadsontwikkeling ligt en de reeds klaarliggende conceptplannen de goedkeuring krijgt van het College van B&W van Rotterdam, dan komt daar in rap tempo verandering in. Een zegsman van de gebiedscommissie Hoogvliet reageert sceptisch op de plannen en zegt: “Het is 2 voor 12 voor Hoogvliet. De voorzieningen zoals winkels, clubhuizen, scholen en het verenigingsleven staan zwaar onder druk. Ik heb prachtige plannen voorbij zien komen, maar laat Rotterdam alsjeblieft niet te lang wachten met de uitvoering daarvan. Mensen trekken massaal de brug over naar Spijkenisse en Rhoon, Portland. Daar worden wél woningen gebouwd. Door snel te gaan bouwen stoppen we de uitstroom voordat het te laat is voor Hoogvliet.”

Projectleider Stadsontwikkeling Mark Compeer is hoopvol gestemd. “We gaan in Hoogvliet voor kwaliteit en wel onderscheidend ten opzichte van de omliggende gemeenten zoals Albrandswaard en Nissewaard. Hoogvlieters krijgen zo meer mogelijkheden op een wooncarrière zodat ze niet meer hoeven te verhuizen naar buiten de ‘dorpsgrenzen’. De plannen moeten eerst nog de goedkeuring meekrijgen van B&W ic de verantwoordelijk wethouder.”

“Daarbij zal ook gelet worden op het toevoegen van diversiteit in de woningvoorraad, draagkracht en inkomen. Met andere woorden; er komen appartementen en grondgebonden woningen welke bereikbaar zijn voor starters, doorgroeiers maar ook woningen in de sociale huursector.” Zijn collega Ferry Pronk vult hem aan: “Straks is het hier wonen tussen het groen, veelal laagbouw. Die ruimte creëren we door het centrum te ‘verdichten’. Daar komt meer gestapelde woningbouw in de vorm van duurzame appartementencomplexen.”

De volgorde waarin de nieuwbouw plaats gaat vinden is ook al bekend. De eerste bouwactiviteiten vinden plaats in de Parkbuurt in de wijk Meeuwenplaat. Op de plek waar de flats aan de Baarsweg hebben gestaan, komen grondgebonden woningen in het midden en hoge (duurdere) segment met een veranda in een grotendeels autovrije buurt. De eerste fase is reeds verkocht en de verkoop van de tweede fase start op 30 oktober.

Het Access World Sportcomplex van vv Meeuwenplaat blijft op de plek waar het nu is gelegen, helaas voor hen zonder uitbreiding van het zo gewenste extra trainingsveld. Daarna is de tweede fase van Dijkzone aan de beurt met het Zuiderbaken en de Rietkamers met 2-onder-1 kap woningen. De ontwikkelingen in Oudeland tussen Wilhelm Tellplaats en kinderboerderij en sloop en nieuwbouw rond de Toscalaan worden de komende jaren afgerond. Hoogvliet Vernieuwt!

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant