Maandelijks melden zo'n veertig film- en lekker-eten-liefhebbers zich aan voor een bijzondere avond bij Tante Nino (op de voorgrond). (Foto: Carolina Linares)
Maandelijks melden zo'n veertig film- en lekker-eten-liefhebbers zich aan voor een bijzondere avond bij Tante Nino (op de voorgrond). (Foto: Carolina Linares)

Tante Nino: Liefde voor lekker eten én film

Rotterdam - "Ik wilde restaurantje spelen met een film." Dat was zes jaar geleden het idee van Nino Purtskhvanidze. Sindsdien is er één keer per maand de Khachapuri Kino Club in Tante Nino op het Noordereiland. "In Georgië waar ik vandaan kom is Nino een veelvoorkomende naam voor vrouwen. Hier in Nederland is deze naam minder gebruikelijk voor vrouwen, vandaar dat ik er tante voor heb gezet." En nu zijn zowel de persoon als de culturele instelling Tante Nino begrippen op het Noordereiland.

Maandelijks melden zo'n veertig 'film- en lekker-eten-liefhebbers' zich aan voor de bijzondere filmavond van Tante Nino. Vaste gasten, nieuwe gezichten, iedereen wordt enthousiast en warm welkom geheten door Pieter–Jan Smit, de partner van Tante Nino en filmmaker. De Khachapuri filmclub brengt de passies van dit stel samen: de liefde voor lekker eten, gezelligheid en de liefde voor film.
De avond dankt zijn naam aan een typisch Georgisch gerecht. Een hartige pannenkoek gevuld met een zachte kaas. Al het eten wordt door Tante Nino zelf gemaakt.
"Naast de khachapuri zijn ook het bonengerecht lobio en de aubergine gevuld met nootjes typische Georgische lekkernijen."
Ook de wijnen komen uit Georgië en de het aardewerk waar vanaf wordt gegeten, is gemaakt door Tante Nino. Om ervoor te zorgen dat de tientallen bezoekers een goede avond beleven, kunnen de organisatoren rekenen op de hulp van verschillende vrijwilligers.

Het filmaanbod is divers. Tijdens de laatste editie voor de zomer was het nog genieten van een zwijgende film uit Duitsland uit de jaren twintig met live muziek, zaterdag 16 september staat er iets compleet anders op het programma.

"Kiruna, is niet echt een verhalende film, het is meer een videokunstwerk. Ik zag de film deze zomer tijdens Route du Nord, en ik vond hem zo mooi, dat ik hem graag wil vertonen als openingsfilm van het nieuwe seizoen," zo vertelt Tante Nino.
De film is gemaakt door de Zweedse kunstenares Mia Andrésen, die inmiddels al lange tijd in Rotterdam woont. "Zij is zelf ook aanwezig om meer te vertellen over de film. Het is een ontzettend bijzondere vrouw. Ze maakt films, ontwerpt kleding, is beeldend kunstenaar en we zijn erg blij dat ze wil komen."
Nu de zomer zo goed als voorbij lijkt te zijn, wordt het lastig om buiten te blijven eten in de riante tuin. Maar gelukkig is er binnen ook nog genoeg plek, blikt Tante Nino vooruit op de komende periode. "Deze kamer wordt dan één grote tafel, en dat is ontzettend gezellig."

Meer foto's van Khachapuri Kino Club vind je via https://www.facebook.com/media/set/?set=a.2092700124291191.1073741828.2089042321323638&type=1&l=85bfdfb49f

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden