Logo dehavenloods.nl


Peter Dullaart: klaar voor Rotterdam!
Peter Dullaart: klaar voor Rotterdam! (Foto: Jan Timmer)

De triathlondroom van Peter Dullaart komt komend weekend uit

Rotterdam - Een leven zonder triatlon; Peter Dullaart uit Krimpen aan den IJssel kan het zich niet voorstellen. Binnenkort beleeft de Krimpenaar zijn 'finist hour(s) dichtbij huis: hij is betrokken bij de organisatie van de ITU World Triathlon Grand Final in... Rotterdam. Het prestigieuze evenement wordt gehouden op 14, 15, 16 en 17 september en brengt de beste triathleten van de wereld samen voor de afsluiting van hun World Triathlon Series. "Een megaspektakel", zegt Dullaart met een twinkeling in zijn ogen.

Peter: "Ik ben verantwoordelijk voor alle fietsparcoursen tijdens de diverse wedstrijden in verschillende klassen. Ik ken elke steen en bocht. Bij de samenstelling van de route heb ik geprobeerd te denken vanuit de atleet. Dat is goed gelukt, denk ik." Het plan om de 'Grand Final' naar de Maasstad te halen is de realisatie van een droom die al langer in het hoofd van Dullaart maalde. "Ik heb ooit de WK-finale in Hamburg meegemaakt. Dat was een geweldig sportfestijn met 1,2 miljoen mensen langs het parcours en een enorme tv-exposure. Dat beeld is nadien nooit meer uit mijn hoofd verdwenen. Zoiets moeten we in Rotterdam ook gaan organiseren, vond ik. Ik ben vervolgens gaan leren en lobbyen bij Rotterdam Topsport, de Triathlon bond, NOC*NSF, het Ministerie, de gemeente Rotterdam en een sportmarketingbureau. Mijn enthousiasme vond weerklank en uiteindelijk kreeg Rotterdam de Grand Final na acht jaar (!) toegewezen. In 2016 vond de try-outplaas in de vorm van het WK Paratriathlon en de Europa Cup. Dat verliep uitstekend. En nu dus de Grote Wedstrijd. Machtig mooi!"

Zelf is Peter Dullaart al jaren actief in het triathlonwereldje. "Ik ben altijd een type sporter geweest dat van 'spektakel' hield", stelt hij glimlachend vast. "Vroeger deed ik aan motorscross en enduro. Maar tijdens een vakantie in de Franse Alpen werd mijn interesse voor de triathlon gewekt. Ik zag daar die gasten bezig aan een enorme krachtsinspanning en raakte getriggerd. Dat wilde ik óók! En ik voelde dat ik het kón. Ik deed al veel aan hardlopen en krachttraining en fietsen.... dat kan iedereen! Van het een kwam het ander. Ik schreef me in voor wedstrijden en werd in 1999 gevraagd door een team. Niet veel later was ik Nederlands Kampioen Masters 40+ en deed ik mee aan EK's en WK's. En die 'zwaarste triathlon van de wereld in Frankrijk: ik heb er drie keer aan deelgenomen." In 2000 kwam er een nieuwe dimensie bij: Peter werd manager van triathlonteam Triteam Rotterdam. Dat ben ik nog steeds", vertelt hij. "We komen uit in de Eredivisie. Vorig jaar eindigden we als tweede. Het is een sterk en gemotiveerd ploegje met een Duitser, vier Belgen en vijf Nederlanders, onder wie mijn zoon. Paradepaardje van de formatie is de Belg Jorik van Egdom, wereldkampioen triathlon onder 23 jaar. Peter Dullaart zorgt ervoor dat alle zaken rondom triathlons waar Triteam Rotterdam aan deelneemt, tot in de puntjes geregeld zijn. "Ik zie de jongens verder tien keer per jaar bij wedstrijden en besprekingen. Het is een geweldig team!"

De ITU World Triathlon Grand Final begint op donderdag 14 september met de openingsceremonie en een pastaparty. Op vrijdag staan de eerste wedstrijden op het programma, waaronder de Elite Paratriathlon de junioren-dames en de -23 mannen. Op zaterdag 16 september komen de Mannen-junioren en de Elite Mannen en -Vrouwen in actie voor hun WK op de Olympische Afstand (1500 meter zwemmen, 40 kilometer fietsen en 10 kilometer hardlopen). De zondag is gereserveerd voor 'age groups' op de Olympische Afstand en op de Sprint, de Open Sprint-race en een afsluitende party.Op alle wedstrijddagen is de Triathlon Village van 08.00 tot 20.00 uur geopend voor publiek. Meer informatie: rotterdam.triathlon.org.

Reageer als eerste
Meer berichten


Shopbox