Logo dehavenloods.nl


'De stagiair mag fouten maken'

Rotterdam - Dit is de column van Peter Steenbergen uit De Havenloods van deze week. 

'Vandaag, 13 september, is het exact dertig jaar geleden dat ik als mbo-stagiair voor het eerst kennis maakte met Hillesluis, de inwoners van de Walravenbuurt en buurthuis (nu Huis van de Wijk) Het Ravennest. Het mogen leren, proberen en soms ook plat op je gezicht gaan in deze omgeving was zeker niet voor iedereen weggelegd. Nadat ik in twee gesprekken wist uit te leggen dat ik degene was waarop de buurt al zolang had moeten wachten, mocht ik komen om stage te lopen. De eerste periode fungeerde ik als een soort waterdrager die zwijgend over de schouder van de professioneel sociaal-cultureel werker mocht toekijken hoe hij of zij door middel van het geven van de juiste aandacht mensen in beweging kon krijgen en houden. Ik vervulde allerlei klusjes en taken, van koffie halen tot het menu van 'het eethuis' kopiëren. Zo nu en dan mocht ik mee naar een extern overleg met de instructie dat ik uitsluitend moest luisteren en goed moest kijken naar de gesprekspartners. Terug in 'kantoor' kreeg ik steevast de vraag 'en wat heb je gezien?' en anders wel 'wat heb je niet gehoord?' Mijn antwoord bepaalde de inhoud van het later te houden pittige begeleidingsgesprek, met als basis de wat, hoe en waarom-vraag.
Vanaf het moment dat ik zelf stagiairs begeleid, doe ik mijn best om hen op diezelfde manier het welzijnsvak te laten ontdekken. Natuurlijk is er veel veranderd, de student is assertiever en de opdrachten vanuit de opleiding zijn specifieker. Voor ons werk moet je veel leren, maar ook veel afleren. De stagiair mag fouten maken maar moet vooral van onderaf beginnen. Folders rondbrengen lijkt niets met het vak van doen te hebben, maar je leert er de buurt door kennen en, als je goed kijkt, ook de bewoners.
Niet elke stagiair heeft het aangeboren talent om met mensen om te gaan of om dat te leren. Sommigen zal ik nooit een baan aanbieden, al hebben ze wel het diploma op zak. Anderen die worstelen met de theorie en misschien nooit het papiertje halen, zou ik graag per direct aan mijn team toevoegen. Dat zijn zij die kijken naar mensen, horen wat er wel en niet wordt gezegd en doen wat er nodig is.'
 

Peter Steenbergen werkt bij Thuis op Straat

Reageer als eerste
Meer berichten


Shopbox