De marathonschaatsers van Team iM Farming bij de eerste gezamenlijke training van het nieuwe seizoen in Thialf. Helemaal links Ariane Smit, die onlangs in Amsterdam haar eerste marathon reed.
De marathonschaatsers van Team iM Farming bij de eerste gezamenlijke training van het nieuwe seizoen in Thialf. Helemaal links Ariane Smit, die onlangs in Amsterdam haar eerste marathon reed.

Rotterdamse topschaatsers klaar voor nieuw seizoen op het ijs

Algemeen 115 keer gelezen

Rotterdam - Voor de meeste wedstrijdrijders is het nieuw schaatsseizoen al begonnen. Sanneke de Neeling kan zich, na het winnen van de IJssel Cup, komend weekend kwalificeren voor de eerste World Cup toernooien. Ariane Smit reed onlangs haar eerste marathon, en Eva van Til nam een tussenjaar om zich volledig te concentreren op haar schaatscarrière.

door Emile Hilgers

De Neeling plaatste zich vorig jaar pas laat in het seizoen voor de World Cups. Ditmaal wil ze eerder bij de beste vijf eindigen en tickets verdienen voor Wit-Rusland, Polen, Kazachstan en Japan. “Er is veel concurrentie, dus het wordt niet makkelijk”, blikt ze vooruit op het kwalificatietoernooi van 1 tot en met 3 november in Thialf. “Maar ik voel me goed, zit lekker in mijn vel, en ik gá er voor!”

De 23-jarige Rotterdamse denkt dat haar beste kansen op de 1000 en 1500 meter liggen. “De 500 meter zou mooi meegenomen zijn natuurlijk. Ik ben op die afstand gegroeid nu ik bij een sprintploeg train. Liefst zet ik op het kwalificatietoernooi gewoon drie goede afstanden neer.”

Ariane Smit (22) krijgt dit seizoen de kans als vijfde rijdster van Team iM FARMING kennis te maken met het marathonschaatsen in de beloftendivisie en als wisselrijdster ook vaak in de topdivisie. Zij wil zich zowel op de langebaan als op de marathon verder ontwikkelen. “Bij het langebaan schaatsen merk ik dat het voor mij moeilijk is om mezelf te blijven verbeteren”, zegt ze over de keus voor marathons schaatsen. “Zo kan ik me verder ontwikkelen en houd ik ook plezier in het schaatsen. Marathon schaatsen doe je ook met een team, dat vind ik een leuk aspect.”

Mede vanwege haar masters studie aan de Erasmus Universiteit blijft Ariane met schema’s van de teamcoach trainen in De Uithof in Den Haag. Daar reed ze zaterdag haar tweede marathon. “Heel leuk dat het in Den Haag was, veel bekenden kwamen kijken”, vertelt ze. Een week eerder werd Ariane in de hoogste divisie, tussen toppers als Irene Schouten en Carien Kleibeuker 37ste bij haar marathondebuut.

Eva van Til (19), net als Ariane lid van Schaatsvereniging Rotterdam, begint aan haar derde seizoen bij Regionaal Talenten Centrum Zuid-West. “Ik train vier keer per week met het RTC op het ijs van De Uithof in Den Haag,” vertelt ze, “en daarnaast zes keer zelfstandig, thuis of buiten op de fiets.”

Eva legt uit dat ze allrounder is, met als favoriete afstanden de 1500 en 3000 meter. “Dit jaar ben ik eerstejaar senior en mijn doel is deelname aan het NK allround, eind januari in Heerenveen. Als junior was ik twee jaar geleden de jongste deelnemer, dat was zó gaaf. Rijden in een vol Thialf, dat wil ik nog een keer meemaken. Met World Cups of Olympische Spelen ben ik nog niet bezig, maar het is wel mijn droom om die ooit te mogen rijden. Voor nu is plezier beleven aan het schaatsen het belangrijkst.”

Afbeelding
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant