Afbeelding
Foto: Stockfoto

Mathenesserweg maakt zich zorgen over ‘verkamerende’ projectontwikkelaars

Algemeen 208 keer gelezen

Rotterdam - Deze bezorgde ingezonden brief kregen we namens bewoners van de Mathenesserweg. Ze maken zich zorgen over panden in hun buurt die omgebouwd worden voor kamerverhuur: ‘Help, onze buurt verkamert!’ Zaterdag 30 november gaan de bewoners protesteren tegen de ontwikkelingen in hun buurt.

‘Bewoners aan de Mathenesserweg maken zich grote zorgen. Projectontwikkelaars als Urbanic BV uit Amsterdam hebben in een korte tijd een aantal karakteristieke panden in de straat opgekocht. Ze strippen de huizen van binnen en maken er zo veel mogelijk kamertjes in. De buurt vreest dat de cohesie verdwijnt en de overlast toeneemt. Op 30 november protesteren buurtbewoners om 11.00 uur op de stoep voor Mathenesserweg 120.

Een aantal jaar geleden was er al overlast van bewoners uit het Oostblok die met te veel mannen in een huis woonden. De gemeente heeft dit aangepakt door de regels voor verkamering aan te passen. Nu hebben projectontwikkelaars een maas in de wet gevonden. Onder de noemer ‘woongroep’ worden nu de panden opgekocht en verkamert. De woningen worden rigoureus verbouwd aan de binnenkant. Glas-in-lood-ramen en  marmeren schouwen gaan de container in en plafonds met sierstucwerk worden eruit getrokken. Alle authentieke elementen die de jaren ‘30 huizen in de straat nog hebben, verdwijnen. Omdat de projectontwikkelaars bij het kopen meer geld kunnen bieden dan een doorsnee gezin neemt het aantal gezinnen op de weg af en het aantal verkamerde woningen verder toe. Met als gevolg minder sociale cohesie, meer geluidsoverlast en overvolle vuilcontainers.

De bewoners vragen de aandacht van het stadsbestuur in te grijpen door te zorgen voor goede regelgeving en een vergunningstelsel. Overal in de stad kopen nu vastgoedinvesteerders panden voor zogenaamde ‘woongroepen’. Feitelijk onttrekken ze door de rigoureuze verkamering, goede en sfeervolle woningen definitief  aan de Rotterdamse woningmarkt. Dit is niet goed voor de stad, niet goed voor Mathenesserweg en niet goed voor de bewoners die er met veel plezier wonen. De straat, die ooit ontwerpen werd door architectenbureau Brinkman en Vander Vlugt (bekend van de Van Nelle Fabriek), verdient beter.

Vorig jaar kreeg de Mathenesserweg nog hoog bezoek van Zijne Majesteit Koning Willem Alexander. De straat werd als voorbeeld gebruikt om te laten zien hoe bewoners zich inzetten voor hun woonomgeving en hoe veel culturen in harmonie kunnen samenleven. Ook burgemeester Aboutaleb bezoekt de straat regelmatig. Na de overlast van de drugscriminaliteit in de jaren 90, de overlast van de arbeiders uit Oost-Europa en de leegstand in de wijk beloofde de gemeente om de Mathenesserweg er nu definitief bovenop te helpen. Op zaterdag 30 november herinneren de bewoners de gemeente luidkeels aan deze belofte en vragen om de regels aan te scherpen.’

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Het laatste nieuws

Uit de krant