Foto: Diergaarde Blijdorp, Kim Hartog)
Foto: Diergaarde Blijdorp, Kim Hartog)

Tweede zeldzame okapi geboren in Diergaarde Blijdorp!

Algemeen 168 keer gelezen

Rotterdam - Diergaarde Blijdorp heeft er weer een nieuwe bewoner bij! Deze week werd er een kleine okapi geboren. Dit maakte de dierentuin vandaag bekend op Facebook. Voorlopig zijn moeder en dochter alleen nog maar te volgen achter de schermen via een webcam.

De verzorgers werden deze week verrast toen ze het verblijf van hoogzwangere okapi M’buti betraden. De zeldzame bosgiraffe stond al op het punt van bevallen! Volgens de waargenomen dekkingen was ze pas in december uitgerekend. Er zijn dus eerdere (verborgen) dekkingen geweest. De bevalling verliep voorspoedig en moeder en jong maken het goed. Het is een vrouwtje. De verzorgers gaan er een mooie naam voor bedenken. Verzorgster Kim maakte de eerste foto’s.

In september werd er ook al een jong geboren van Kamina, de moeder van M’buti. Dit jong, Kisala genaamd, heeft de veilige stal al verruild voor de binnentuin en is daar regelmatig te zien.

De nieuwste aanwinst blijft voorlopig nog achter de schermen maar is via de webcams op de site (binnenkort ook via de app) te bewonderen. In het okapiverblijf is ook een scherm waar je de kleine in de stal kunt ‘begluren’. Pasgeboren okapi’s zijn ‘nestblijvers’. De moeder laat ze achter op een veilige plek en keert alleen terug om te zorgen. De jongen brengen de dagen slapend en drinkend door.

De vader van beide jongen is Ngwani. Kisala is dus de tante van het pasgeboren jong. In 2017 bevielen zowel Kamina als M’buti ook kort na elkaar. Dit is de vierde geboorte in dit nieuwe Congogebied. De okapi’s leven in Blijdorp samen met Afrikaanse vogels tussen planten die ook in hun natuurlijk leefgebied voorkomen. Het nieuwe onderkomen is een geschenk van de Vereniging Vrienden van Blijdorp.

Voor dierentuinen blijven okapi’s bijzondere en zeldzame bewoners. Blijdorp kent een lange historie met okapi’s. In 1957 kwamen de eerste dieren naar Rotterdam. Toen was er nog niet veel bekend over deze mysterieuze diersoort. Okapi’s zijn pas begin vorige eeuw voor het eerst ontdekt door Europeanen. Blijdorp heeft vanaf het begin veel succes gehad met de voortplanting. De dieren hebben een prachtige bruine fluweelachtige vacht en een uniek streeppatroon op het achterwerk en worden ook wel bosgiraffes genoemd.

De okapi wordt in het wild bedreigd door o.a. stroperij en houtkap. Deze schuwe diersoort komt alleen voor in het ondoordringbare oerwoud in Congo. Diergaarde Blijdorp ondersteunt al vele jaren het Okapi Conservation project in Congo.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant