Wees eens lief voor ons Poortgebouw...

Algemeen 16 keer gelezen

Rotterdam - Dit bericht is ingezonden door Yvonne den Engelsen. Elke lezer kan een artikel inzenden via www.dehavenloods.nl

Geen zicht op herstel van rijksmonument het Poortgebouw. Het monumentale Poortgebouw verpaupert al jaren. Het is onbegrijpelijk dat deze situatie blijft gehandhaafd. Er worden geen stappen ondernomen om hierin verandering te brengen.

Sinds 1986 is het Poortgebouw een rijksmonument. Monumenten zijn belangrijk, want ze hebben hun historie en vertellen het verhaal van de stad. Deze gebouwen zou Rotterdam moeten koesteren. Het gebouw heeft tijdens de Tweede Wereldoorlog veel ‘gezien’, meegemaakt en doorstaan. Uit respect voor het gebouw zou het vakkundig moeten worden gerestaureerd en ook een goede bestemming moeten krijgen, zodat de toekomst voor dit karakteristieke monument van Rotterdam wordt gewaarborgd. De staat van het rijksmonument is zeer zorgelijk. Het gebouw is verloederd door jarenlang achterstallig onderhoud. Er is ernstige schade aan het gevelmetselwerk. Het schilderwerk is zeer slecht; goten en zinkwerk zijn in slechte staat.

Uiterlijk

Ook het interieur ziet er niet uit als een waardig rijksmonument. Het gebouw is met zijn bestanddelen, zoals plafonds, vloeren, trappen, schouwen beschermd als rijksmonument. De regels voor het wonen in een rijksmonument worden niet nageleefd. Het ziet er binnen gehavend en respectloos uit. Muren en deuren zijn bekladderd met graffiti. De bewoners zijn niet erg begaan met het monument. Het is zeer opmerkelijk dat het zover heeft kunnen komen, want in de Erfgoedwet is een instandhoudingsplicht voor rijksmonumenten opgenomen. Een eigenaar is verplicht dat zijn of haar rijksmonument zodanig onderhouden wordt dat behoud gewaarborgd wordt. Met de instandhoudingsplicht kan een gemeente een eigenaar aanspreken die het rijksmonument niet onderhoudt. De gemeente kan handhavend optreden en het noodzakelijk onderhoud afdwingen.

Woongroep

Vanaf 1980 tot de dag van vandaag resideert er een woongroep. Zolang de huidige bewoners er blijven zitten, zijn de eigenaars niet tot noodzakelijke restauratie overgegaan. De situatie zit al een geruime tijd in een impasse en zal doorbroken moeten worden. In het verleden is er vijftien jaar geprocedeerd met de eigenaar en de bewoners om restauratie van het monument mogelijk te maken. Er is al tientallen jaren geen onderhoud gepleegd aan het Poortgebouw. De afgelopen jaren heeft het gebouw meerdere eigenaars gekend. Het Woningbedrijf Rotterdam en De Groene Groep. Sinds september 2016 zijn de huidige eigenaars een viertal uit Den Haag. Al 3 jaar heeft het Poortgebouw een nieuwe eigenaar en nog steeds heeft er geen onderhoud aan het monumentale pand plaatsgevonden.

Historie

Het pand is van groot historisch belang voor Rotterdam. In de Tweede Wereldoorlog was het pand ook bewoond. De bewoners waren bevriend met een Joodse familie. Op een dag kwamen ze afscheid nemen, want, zo zeiden ze, ze gingen naar een werkkamp. Ze hadden koffertjes bij zich; nooit zijn ze meer teruggekeerd. Het Poortgebouw keek uit op Loods 24, vanuit deze loods werden de Joden gedeporteerd naar de concentratiekampen. Tegenover het Poortgebouw staat sinds 10 april 2013 het Joods kindermonument. Het monument is ter nagedachtenis aan de Rotterdamse Joodse kinderen die in de Tweede Wereldoorlog zijn gedeporteerd en omgekomen. Ook de naam van de bevriende Joodse familie staat op het gedenkmonument vermeld. Het was de Joodse familie Katan.

Gemeente

Er zijn veel gesprekken geweest met de eigenaar, de huurders en de gemeente. Waarom is de gemeente meegegaan aan een cofinanciering met de bewoners voor een bouwonderzoek en aan een betrokkenheid met de bewoners voor een plan van aanpak? Het viel te verwachten dat door deze inmenging het op niets zal uitlopen. Zijn er nu op voorhand duidelijke afspraken met de bewoners gemaakt dat zij straks uit het pand zullen gaan om de restauratie mogelijk te kunnen maken? Wat is het bestemmingsplan voor het Poortgebouw? Deze onduidelijkheden stagneren de voortgang van het proces.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant