Ingrid Hoogstraten uit Rhoon is een duizendpoot maar struikelt soms over haar eigen twee benen omdat ze te snel wilt gaan en van alles probeert te doen. Foto: Joop van der Hor
Ingrid Hoogstraten uit Rhoon is een duizendpoot maar struikelt soms over haar eigen twee benen omdat ze te snel wilt gaan en van alles probeert te doen. Foto: Joop van der Hor Foto: Joop van der Hor

‘Ik ben niet geboren om stil te zitten’

Algemeen 78 keer gelezen

“Het klinkt hard maar ik meen het 100%. Ik zou de markt kapot willen maken en opnieuw willen beginnen. De commerciële zorg maakt er een zooitje van. Hulpbehoevende ouderen worden uitgebuit. Van rollator tot traplift, de prijzen zijn over de top om nog maar te zwijgen over de service. Een kleine reparatie begint al met 150 euro voorrijkosten terwijl men vaak al maandelijks ‘servicekosten’ betaalt. De markt hanteert dezelfde hoge prijzen en houdt elkaar in stand. Ik start een website vol tips, adviezen en handige weetjes. Ik wil de macht van de leveranciers breken. Desnoods ga ik zelf goederen en hulpmiddelen op de markt zetten tegen billijke prijzen zonder winstbejag.”

Joop van der Hor

RHOON / ROTTERDAM - ‘Een blonde wervelwind, iemand die niet kan stilzitten en een duizendpoot’, zomaar enkele typeringen waarmee haar omgeving aangeeft hoe ze naar Ingrid Hoogstraten kijken. Ze is inderdaad een duizendpoot, maar wel eentje die soms over haar eigen twee benen struikelt omdat ze net even te snel wilt gaan en te veel wilt doen.

Haar gedrevenheid is haar sterkste wapen maar ook haar valkuil. Een dag heeft immers maar 24 uur en die uren moeten ook nog eens verdeeld worden over werk, gezin, huishouden, vrije tijd en niet geheel onbelangrijk... een goede nachtrust. De in Rotterdam geboren en in Rhoon wonende Ingrid Hoogstraten (58) is moeder van twee volwassen kinderen en sinds ze met haar steun, toeverlaat en vriend Robin is getrouwd, zijn het in totaal 8 kinderen en 9 kleinkinderen geworden. ‘Heerlijk al die drukte en gezelligheid’, lacht Ingrid die vooral intens kan genieten van al haar kleinkinderen. ‘Ik ben een echt meisje van Zuid. Mijn jeugd heb ik doorgebracht in Vreewijk. Bij mijn eerste huwelijk verhuisde ik naar Rhoon. Lekker dichtbij de drukte van Rotterdam en toch ook genietend van de rust in Rhoon met z’n prachtige kasteel en het groen langs de Oude Maas.’ Ze is o.a. voorzitter van de stichting ‘Mens Centraal’ en vervangend sociaal coördinator van het ‘Huis in de Wijk’ de Nieuwe Nachtegaal in Oud-Charlois, voorzitter van de cliëntenraad van Aafje in een tweetal zorginstellingen en initiatiefneemster en projectleider van de gebiedsgids ‘Actief in de Wijk’, een soort van handboek en naslagwerk voor ouderen in alle 14 gebieden van Rotterdam. Ooit hoopt ze deze beproefde en succesvol gebleken digitale en papieren gids ook voor de gemeente Albrandswaard te mogen ontwikkelen. “Ouderen worden geacht langer, al dan niet zelfstandig, thuis te blijven wonen. Maar dan moet het wel betaalbaar blijven voor zowel de overheid als voor de ouderen zelf.” Hoogstraten zit daarmee op dezelfde lijn als Tweede Kamerlid Antoinette Laan (VVD) die elders in deze krant een soortgelijke uitspraak doet. De Rhoonse komt binnen en buiten haar werk op voor de belangen van de ouderen en is een vraagbaak voor hen en voor hun familie en verzorgers. Het valt haar op dat mensen soms twijfelen om anderen in hun omgeving daadwerkelijk te helpen. “Vaak willen ze wel maar durven ze het niet. Ik zeg altijd; het maakt niet uit wat je doet, als je maar wat doet. Helpen is ook een uurtje voorlezen of een wandelingetje met een niet meer zo mobiele oudere maken. Stop die onzekerheid en ga wat doen. Weet je niet hoe, wat, waar? Hoogvlieters kunnen stichting DOCK bellen (010-8208873) en zich aanmelden. Samen wordt dan gekeken wat je voor een oudere zou kunnen betekenen”, aldus een gedreven Ingrid Hoogstraten.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant