Cabaratier Arie Vuyk: 'Ik sta achter het activisme van Greta Thunberg, maar ik maak wel grappen over haar.' (Foto: Annemarie van der Ploeg)
Cabaratier Arie Vuyk: 'Ik sta achter het activisme van Greta Thunberg, maar ik maak wel grappen over haar.' (Foto: Annemarie van der Ploeg) Foto: Annemarie van der Ploeg

Arie Vuyk gaat het oude jaar uit met oudejaarsconference Trending Topics

Algemeen 11 keer gelezen

Rotterdam - Voor het vierde jaar op rij speelt Arie Vuyk een oudejaarsconference. De voorstelling Trending Topics is nog diverse keren in het land te zien en geeft een volledig jaaroverzicht. Op 29 december speelt Vuyk zijn show in Theater De Kijkdoos in Ommoord.

door Annemarie van der Ploeg

Ik vond dit wel een lekkere catchy titel, die gewoon boven kwam drijven. Die voelde goed en ik heb er dan ook leuke reacties op gekregen. Als ik een oudejaarsconference maak kan ik het hebben over alles wat er in het nieuws gebeurt, maar dat is maar 60% van de voorstelling. Ik vind datgene wat onder het nieuws ligt interessanter, zoals thema’s die actueel blijven: milieu, het feit dat de mens naar Mars wil of het feit dat je als cabaretier niet meer alles kunt zeggen”, legt Vuyk uit.

Kwetsen

Er wordt vaak gezegd dat de grenzen van wat je kunt zeggen behoorlijk beperkt is. Vuyk is het daar niet mee eens. “Ik vind dat je overal grappen over kunt maken, maar ik vind niet dat een grap per se moet kwetsen. Daar ben ik niet op uit. Enerzijds voel ik me vrij om te zeggen wat ik wil, maar in werkelijkheid is het in den lande weerbarstiger.” Vuyk vervolgt: “In Castricum maakte ik een grap over het beleid van Wilders, niet over de man zelf, maar daar werd de voorstelling verstoord. En in Rotterdam had ik een typetje in de voorstelling, die een paar geintjes maakte over een Islamitisch Cultureel Centrum tegenover zijn huis. Ik kwetste niets of niemand, maar er is iemand boos geworden en er is gewoon een voorstelling gecanceld. Dus of je nou linksom of rechtsom een grap maakt, mensen worden hoe dan ook boos. Als de betrokkene mij had gegoogeld, dan had hij kunnen zien dat ik destijds door Jan Marijnissen ben gevraagd voor ‘Stop de uitverkoop van de beschaving’ omdat we in 2000 de extreem rechtse golf al zagen opkomen.”

Zelfspot

“De mensen moeten naar de voorstelling komen als ze eens lekker willen lachen en gedurende anderhalf uur hun eigen overtuigingen even laten. Ik sta achter het activisme van Greta Thunberg, maar ik maak wel grappen over haar. Ikzelf ben vegetariër maar ik heb me kapot gelachen toen Sjaak Bral daar keiharde grappen over begon te maken. Ik probeer zo gewetensvol mogelijk te werken en grofheid achterwege te laten. Er is wel iemand die er bij mij stevig van langs krijgt in de voorstelling. Ik verklap niet wie dat is, maar het zorgt ervoor dat we bepaalde Amerikaanse toestanden in de Nederlandse journalistiek krijgen. Daar ben ik niet blij mee. Dat journalisten je tegenwoordig kunnen maken of breken vind ik een trieste toestand. Maar, laat de mensen maar komen. Ik zet ze niet voor schut. De voorstelling is een volledig jaaroverzicht; van de brand van de Notre Dame tot de vonkenregen in Scheveningen. Het zit er allemaal in.”

Reserveer een kaartje voor 10 euro (inclusief pauzedrankje) via arievuykhums@gmail.com. Meer info: arievuyk.nl

Uit de krant