•	Rotterdams Jeugd Symfonie Orkest tijdens Vaderdagconcert Juni 2019
• Rotterdams Jeugd Symfonie Orkest tijdens Vaderdagconcert Juni 2019 Foto: Vereniging RJSO

Vereniging Rotterdams Jeugd Symfonie Orkest sluit 2019 succesvol af

Algemeen 18 keer gelezen

Rotterdam - Dit bericht is ingezonden via dehavenloods.nl. Iedere Rotterdam kan zelf een bericht met foto plaatsen via ‘Schrijf mee’ op onze site!

Zaterdag 14 december organiseerde de Vereniging Rotterdams Jeugd Symfonie Orkest als afsluiting van het jaar 2019 het jaarlijkse kerstconcert. Zo’n 110 Muzikanten in de leeftijd van 7 tot en met 23 jaar dompelden de aanwezigen in de Prinsekerk onder in sfeervolle wintermuziek.

Een avond met optredens van jong tot oud
De avond begon met de allerjongsten van Young Rijnmond Strings (YRS), die onder leiding van Marlies Zellmann een aantal nummers ten gehore brachten. YRS organiseert viool- en cellolessen op scholen in de regio Rijnmond en richt zich op beginnende muzikanten vanaf 7 jaar. Daarna was het tijd voor het Rotterdams Jeugd Strijkers Ensemble (RJSE) onder leiding van Eva van Ingen. Het RJSE is voor kinderen die 1 jaar of meer les hebben gehad op viool of cello. De jonge muzikanten van YRS en RJSE vormden vervolgens een klein strijkorkest, voor velen hun eerste ervaring in zo’n formatie.

Het Rotterdams Junioren Orkest (RJO) nam als derde plaats op het podium van de Prinsekerk. Het RJO is een jeugdorkest voor kinderen van groep 7 en 8 van de basisschool tot en met de onderbouw van de middelbare school. Het RJO bracht onder andere Syncopated Clock van L. Anderson en Hallelujah Chorus van G.F. Händel ten gehore. De avond werd afgesloten door het grootste orkest van de vereniging: het Rotterdams Jeugd Symfonie Orkest. Het orkest - bestaande uit zo’n 65 middelbare scholieren en eerstejaarsstudenten - speelde onder andere delen uit de Aladdin suite van Nielsen en het Christmas Festival van L. Anderson. Dirigent Jim Roodnat nam het publiek mee op een ondekkingsreis en refereerde op die manier naar de succesvolle tournee die het orkest afgelopen herfst maakte naar Izmir, Turkije. Zowel het RJO als het RJSO staan onder muzikale leiding van dirigent Jim Roodnat.

Voorzitter Mark Lansbergen: “We kunnen terugkijken op een indrukwekkend en hartverwarmend kerstconcert als afsluiting van een succesvol jaar van de Vereniging. Ik heb zeer moedige prestaties van de allerjongsten van Young Rijnmond Strings en het Rotterdams Jeugd Strijkers Ensemble gezien en vooral gehoord. Verder was het een stevig optreden van het Rotterdams Junioren Orkest en een overtuigend Rotterdams Jeugd Symfonie Orkest dat we gehoord hebben. De verschillende orkesten hebben goed kunnen laten horen waarom ze bij elkaar horen en hoe trots de leden mogen zijn op wat ze samen bereiken. Aan de reacties te horen is die boodschap ook goed begrepen door het publiek. Ons motto is niet voor niets: Rotterdam is vele orkesten!”

De Vereniging Rotterdams Jeugd Symfonie Orkest
De Vereniging sluit een succesvol jaar af met onder andere een tournee van het RJSO naar Izmir in Turkije. Afgelopen jaar maakte het RJSO ook indruk met een aantal uitvoeringen van Sjostakovitsj. In 2018 won het RJSO de eerste prijs van het concours voor Nederlandse Jeugdsymfonieorkesten. De Vereniging Rotterdams Jeugd Symfonie Orkest bestaat naast Young Rijnmond Strings, het Rotterdams Jeugd Strijkers Ensemble, het Rotterdams Junioren Orkest en het Rotterdams Jeugd Symfonie Orkest, ook uit een studentenorkest. Het Rotterdams Studenten Orkest (RSO) richt zich op studenten van het HBO of de universiteit. Voor meer informatie over de verschillende orkesten, bezoek de website van de Vereniging Rotterdams Jeugd Symfonie Orkest: www.rjso.nl.

Uit de krant