Om de vluchtelingen een steuntje in de rug te geven organiseert het Hoornbeeck College een luxe diner op 20 januari en een kledingmarkt in maart. Aanmelden voor het diner kan via hoornbeeck.nl/lesbosdiner.
Om de vluchtelingen een steuntje in de rug te geven organiseert het Hoornbeeck College een luxe diner op 20 januari en een kledingmarkt in maart. Aanmelden voor het diner kan via hoornbeeck.nl/lesbosdiner. Foto: Onbekend

Studenten Hoornbeeck College helpen vluchtelingen Moria

Algemeen 408 keer gelezen

Rotterdam - Het Hoornbeeck College bij Zuidplein is een school waar niet alleen wordt lesgegeven, maar waar ze ook met de studenten maatschappelijk betrokken zijn in de buurt en in het buitenland. Zo reisde in oktober twaalf studenten en enkele docenten naar het Griekse eiland Lesbos om hulp te verlenen in vluchtelingenkamp Moria.

door Mark Boninsegna

We spreken docenten Kundert en Johanneke en studenten Benjamin, Bart en Christine over de bijzondere tijd die ze in het vluchtelingenkamp hadden.

Het idee ontstond toen Johanneke in februari een week naar Lesbos ging om in een vluchtelingenkamp te helpen. “Je hoort veel verschillende verhalen over vluchtelingen en ik was nieuwsgierig of het zo erg is als gezegd wordt.”

En het is echt zo erg, ziet Johanneke met haar eigen ogen als ze voor het eerst het vluchtelingenkamp binnenloopt. “Mensen leven met velen in een container. Ieder stel heeft daarin twee vierkante meter voor zichzelf met alleen een gordijntje ertussen.” Om oordelen uit de wereld te helpen en om de mensen in nood te kunnen helpen, lijkt het Johanneke een goed idee om studenten mee naar het vluchtelingenkamp te nemen.

In het kamp is een constant geroezemoes van de vele mensen die er gedwongen moeten wonen. Kundert: “Er is totaal geen privacy. En niet voor een paar weken, maar voor twee, misschien wel drie jaar. Er zitten momenteel dan ook 18.000 vluchtelingen, terwijl er plek is voor 3000.”

Voor de studenten was het even wennen. “Het is één grote heksenketel. Op een goede manier”, zegt Benjamin. “Maar er hoeft maar iets te gebeuren en de vlam vliegt in de pan”, gaat Christine verder. “Toen wij er waren was het nog mooi weer. Als het slecht weer is, dan is het een heel ander verhaal. Dan krijgen mensen het koud en worden ze nat.”

Omdat sommige containers lek zijn, bedenken de studenten een constructie die op een container gezet kan worden zodat het water goed wegstroomt. Kundert: “De vrijwilligers die na ons kwamen konden aan de hand van ons idee gelijk aan de slag om een heleboel van die daken te maken.”

De studenten delen in het kamp eten, drinken, tentjes en dekens uit. “Er was een jongen van wie zijn kleren en deken gestolen waren, maar we mochten hem niets geven”, zegt Bart. “Het enige wat we konden was een gesprek met hem aangaan”, vult Kundert aan. “Dan voelde hij zich niet alleen en konden we hem toch een beetje helpen.” De week heeft veel indruk gemaakt op de studenten. Toch weerhoudt dat ze niet om terug te gaan.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Het laatste nieuws

Uit de krant