Adil Belkadi wil op het OKT in april de finale halen en zo een ticket bemachtigen voor de Olympische Spelen in Tokyo.
Adil Belkadi wil op het OKT in april de finale halen en zo een ticket bemachtigen voor de Olympische Spelen in Tokyo. Foto:

Spanning stijgt: gaan deze sporters naar de Olympische Spelen?

Algemeen 4 keer gelezen

Rotterdam - Veel topsporters moeten zich in het Olympisch jaar nog bewijzen om deel te kunnen nemen aan Tokyo 2020. Voor Adil Belkadi, bijvoorbeeld, valt de beslissing op 18 en 19 april in Milaan. Daar wil hij op het Olympisch kwalificatietoernooi (OKT) Taekwondo in de gewichtsklasse tot 58 kilo bij de beste twee van Europa eindigen en zo plaatsing afdwingen voor de Spelen.

“Dit is de kans waar ik op heb gewacht en die grijp ik met beide handen. Als kleine jongen had ik een droom: op de Olympische Spelen staan en uitkomen voor Nederland. Als voorbereiding op de Spelen ga ik op trainingskampen mijn zelfvertrouwen verder vergroten. Een plan B voor als ik me niet kwalificeer is er niet, verliezen is geen optie voor mij.”

Ook andere sporters staan op scherp om op de kwalificatietoernooien de laatste kans te benutten:

VOLLEYBAL - Wessel Keemink speelt met de mannen van 5 tot en met 10 januari in Berlijn en Tessa Polder komt met de vrouwen van 7 tot en met 12 januari in actie in Apeldoorn (op beide OKT’s strijden acht Europese landen om één plaats).

TAFELTENNIS - Britt Eerland gaat naar het OKT voor teams, 22 tot en met 26 januari in Portugal en kan zich later individueel kwalificeren (6-12 april, Moskou en 28-31 mei, Qatar).

3x3 BASKETBALL – Natalie van den Adel en Sjoerd van Vilsteren pakken de koffers voor het OKT van 18 tot en met 22 maart in India, waar de beste drie van in totaal twintig landen zich plaatsen. Lukt het daar niet, dan volgt in april nog een OKT in Hongarije (voor zes landen om één ticket).

WATERPOLO – Jesse Nispeling, Milos Filipovic en Milan de Koff spelen van 22 tot en met 29 maart in Zwemcentrum Rotterdam (met twaalf landen om drie of vier plaatsen). Maud Megens en bondscoach Arno Havenga kunnen al een ticket verdienen door goud of zilver op het EK (vanaf 14 januari in Budapest) en daarna nog op het OKT vanaf 15 maart in Italië (dat gaat dan om twee tickets).

HONKBAL – Diegomar Markwell, Dwayne Kemp, Kevin Kelly en coach Evert-Jan ‘t Hoen spelen hun laatste OKT van 1 tot en met 5 april in Taiwan, waar één plaats te winnen is.

KARATE – Melissa van Oudenaarden en Nick Gerrese worden mogelijk afgevaardigd naar het OKT van 8 tot en met 10 mei in Parijs.

De niet genoemde individuele sporters, onder anderen atleten en judoka’s, kunnen zich nog plaatsen door een limiet te halen of moeten afwachten tot de sportbonden de Olympische selecties bekendmaken. In dit overzicht zijn alleen de sporters opgenomen die ‘Op weg naar Tokyo’ ondersteund worden door Rotterdam Topsport.

Uit de krant