Gezin vaart met driemaster naar Japan (200 jaar geleden)

Rotterdam - Leuk, dit verhaal kregen we ingestuurd door J.C. Hemmes. Over de avonturen van het gezin Blomhoff-Bergsma dat, deze week precies 200 jaar geleden, naar Japan reisde.  

´Op 17 augustus is het precies 200 jaar geleden dat het gezin Blomhoff-Bergsma voet aan wal zetten op Deshima in Japan. Jan Cock Blomhoff nam, tegen de Japanse regels in, zijn vrouw Titia en zoontje Johannes mee, toen hij daar werd aangesteld als hoofd van de handelspost. Dit liep helaas niet goed af. Toen het gezin naar Deshima vertrok had Japan zich al bijna twee eeuwen afgesloten en liet, alleen op dit schiereilandje bij Nagasaki, een groepje Hollandse mannen toe voor de handel. Titia en Johannes moeten zo spoedig mogelijk terug. Omdat ze moesten wachten tot het schip gelost en weer geladen was duurde dat toch nog bijna vier maanden. Deshima was voor de Nederlanders en voor de Japanners, over en weer, een kijkgaatje in een andere wereld. Er werd bijvoorbeeld in deze tijd van samenwerking veel medische kennis uitgeruild, maar ze gebruikten de ‘exotische’ Nederlanders en hun schepen ook graag voor decoraties, ook het gezin Blomhoff-Bergsma, hoe kort ze er ook samen zaten. Na terugkomst in Nederland overleed Titia binnen enkele jaren, waarschijnlijk aan een ziekte die ze onderweg had opgelopen. Dat was natuurlijk met name treurig voor de kleine Johannes, maar heeft ook iets speciaals opgeleverd.
Dat wij een inkijkje kunnen krijgen in hun reis daar naar toe en de gezamenlijke maanden daar, komt doordat de vader van Titia, na haar overlijden, een uitgebreid verslag over deze reis heeft samengesteld voor het zoontje "Van hetgeen hem en zijne ouders is overgekomen. Door mij bijéén verzaameld, meerendeels uit de brieven en journaalen door hun aan mij en mijne vrouw afgezonden." Dit verslag is bewaard gebleven en is eerder door aanverwanten aan het Nationaal Archief geschonken.
Ter gelegenheid van de speciale dag van 17 augustus in deze geschiedenis is het website-boek www.BrievenUitDeshima.nl gerealiseerd, met dit enige en nooit eerder gepubliceerde, originele, oude manuscript over deze reis. Dit in authentieke vorm (gescand), met allerlei oude afbeeldingen, toelichting en ook een uitgetypte versie. Initiatiefneemster is Jolien Hemmes, die het manuscript herontdekte bij een familieonderzoek en zich realiseerde dat het een bijzonder verslag is, omdat het een van de zeldzame persoonlijke verslagen is. Het verslag is prettig geschreven en ook voor ons nog goed te lezen.

Er wordt verteld over de jaren voor het vertrek, waarin Blomhoff heldhaftig de belangen van Nederland verdedigde tegen de Engelsen en Napoleon. Van dag tot dag doen ze verslag van de zeereis per driemaster van 4,5 maand met alle zorgen over het weer en het eten,
Ze wonen tussendoor een half jaar in Batavia waar ze het luxe leven van expats leiden. Dat is inclusief wrange kanten, zoals het aanschaffen van slaven, zelfs met het nodige geklaag over hen. En natuurlijk geeft het verslag ook een indruk van het leven op de ‘factorij Deshima’.
Het Maritiem Museum heeft een aantal mooie oude schilderijen en prints van Deshima en een ander oud manuscript van Jan Cock Blomhoff (niet steeds op zaal, wel altijd online te zien).
www.BrievenUitDeshima.nl maakt het op een leuke, laagdrempelige manier mogelijk, om via dit originele manuscript in deze speciale nazomer, terug te kijken in de tijd van 5 à 7 generaties terug.´

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden