Stadsproject Matthäus Passion
Stadsproject Matthäus Passion Foto: Toonkunst Rotterdam

Rotterdam CS wordt een concertzaal met ruim 100 musici!

Algemeen 4 keer gelezen

Rotterdam - Op donderdag 5 maart is de officiële start van het ‘Stadsproject Matthäus Passion 2020’ van Toonkunst Rotterdam. Hiermee start Toonkunst Rotterdam een volle maand aan activiteiten, waardoor zoveel mogelijk mensen op verschillende locaties en manieren met Bachs meesterwerk kennis kunnen maken.


De Rotterdamse wethouders Said Kasmi (Onderwijs, Cultuur en Toerisme), Michiel Grauss (Armoedebestrijding, Schuldenaanpak en Informele zorg) en bekende Rotterdammers uit de kunstensector participeren in de officiële start tussen 17.30 en 19.30 uur. Vanwege de reizigersdynamiek wordt het programma in de publieke hal van Rotterdam Centraal in zich herhalende blokken aangeboden.

Gregor Bak, musicus, musicoloog en presentator verbindt muziekstukken en de officiële gedeelten aan elkaar. Sopraan Johannette Zomer laat de beroemde solo-aria ‘Erbarme Dich’ klinken. Toonkunst Rotterdam en het orkest Collegium Delft staan onder leiding van initiatiefnemer en dirigent Maria van Nieukerken.

Op een laagdrempelige manier krijgt het publiek met grootse koormuziek een voorproefje van de impact van het werk. De Matthäus Passion heeft een zeer aansprekend verhaal. Het zit vol menselijke en emotionele onderwerpen die iedereen herkent. Toonkunst Rotterdam heeft ze gebundeld in het universele campagnethema ‘Vriendschap. Verraad. Vergeving’.

150 jaar Matthäus-traditie
Toonkunst Rotterdam, het oudste oratoriumkoor van Nederland, voerde op 22 april 1870 de eerste Matthäus Passion in ons land uit. Om dit jubileum te vieren, ontwikkelt het koor in maart 2020 een omvangrijk stadsproject rond het meesterwerk van Johann Sebastian Bach.

De plaats voor deze kickoff is een passende afspiegeling van het stadsproject. Zoveel mogelijk mensen in en om Rotterdam worden erbij betrokken. Een aantal van hen wordt bij meerdere onderdelen de gelegenheid geboden een rol te spelen. Uiteindelijk doen honderden schoolkinderen, en koorleden van Toonkunst Rotterdam in de kleinere solo-rollen mee aan het slotconcert in de Doelen.

Stadsproject Matthäus Passion 2020 in het kort
Er is een speciaal voor dit project samengesteld koor van 200 kinderen uit alle wijken van de stad. Vanaf januari 2020 zijn zij aan het repeteren voor de Meezing-Matthäus en de slotconcerten. Ze worden met lesmateriaal begeleid door ZangExpress en JaJa Zingen voor Kids.

- Spectaculaire kickoff met koor en orkest op Rotterdam Centraal (5 maart)
- De Aria-dag, waarop amateurzangers de solistische delen kunnen zingen (7 maart, Prinsekerk)
- Toonkunst Rotterdam trekt met Matthäus de wijken in; waaronder de Pauluskerk, het Maasstadziekenhuis, het Erasmus MC en de Stadsgevangenis (7–21 maart)
- De Meezing-Matthäus, waarbij letterlijk iedereen welkom is om mee te doen (14 maart, Laurenskerk). Deelnemers kunnen op het slotconcert in Rotterdam vanuit de zaal enkele delen meezingen.
- Slotconcert op 28 maart in De Doelen, waarin alle onderdelen van het stadsproject samenkomen.

Uit de krant