Afbeelding
Foto: Stockfoto

Noodkreet over personeel zorginstellingen zonder mondkapjes of andere bescherming

Algemeen 65 keer gelezen

Rotterdam - De FNV maakt zich zorgen over personeel in zorginstellingen en de thuiszorg dat tijdens de coronacrisis moet werken zonder mondkapjes of andere bescherming. ‘In instellingen lopen vrijwel alle medewerkers onbeschermd rond. En niet omdat ze dat zelf willen, maar omdat ze worden gedwongen. Preventie Nu!’

FNV Rotterdam plaatste zojuist deze noodkreet op dehavenloods,nl:

‘Collega’s in de zorg worden gedwongen om zonder mondkapje de zorgafdelingen op te gaan en (huishoudelijke) zorg bij mensen thuis te verlenen. En dat is in strijd met de richtlijnen van het RIVM! Die schrijven namelijk voor dat minimaal mondkapjes en handschoenen moeten worden gebruikt.

In snel tempo dringt het coronavirus steeds meer locaties van zorginstellingen binnen. Verzorgenden en andere zorgverleners werken met de kwetsbaarste groep. Hoog bejaarde mensen met meerdere onderliggende ziektes. Moeders, vaders, opa’s en oma’s, broers en zussen. Zorgwerkers worden niet getest. Bekend is dat bij het coronavirus sommige mensen zijn besmet, zonder echt ziek te zijn. Bij taken als het wassen, aankleden, wondverzorging, hulp bij het eten is 1,5 meter. afstand houden niet mogelijk. Mocht een verzorgende besmet zijn, dan kan een grote groep kwetsbare mensen besmet raken. Zij hebben een zeer kleine overlevingskans en een nóg kleinere kans op een menswaardig leven na het doormaken van een besmetting.

Op last van de regering zijn alle zorginstellingen gesloten. Daarmee brengen de bewoners een zeer zwaar offer nu hun dierbaren lange tijd niet meer op bezoek mogen komen. Zoals kinderen, kleinkinderen, maar vaak ook een partner. Je zou dan verwachten dat vervolgens alles in het werk gesteld wordt om te voorkomen dat bewoners in de afgesloten instellingen alsnog besmet raken met het coronavirus. Niets is minder waar! In de instellingen lopen vrijwel alle medewerkers onbeschermd rond. En niet omdat ze dat zelf willen, maar omdat ze worden gedwongen! Bestuurders hanteren het volgende beleid: er is niet voldoende materiaal dus we verstrekken het niet aan medewerkers of we bewaren de voorraad voor uiterste nood. Medewerkers die materiaal opeisen worden onwetend gehouden (het kan geen kwaad), beschuldigd (als het straks op is, is het jouw schuld) of geïntimideerd (ik ben hier niet blij mee, straks denken de bewoners nog dat we hier een besmetting hebben). Zorgwerkers en hun gezinnen lopen hierbij zelf ook een groot gevaar. Zorgbestuurders hebben zorgwerkers tot helden gemaakt en ze worden naar de frontlinie gestuurd, maar zonder wapens.

Iedere dag dat deze situatie voortduurt leidt tot nieuwe slachtoffers. Het virus zal op deze manier vrijwel alle zorginstellingen binnendringen waardoor echt grote groepen kwetsbare bewoners én ook zorgwerkers gaan overlijden. Als de regering en zorginstellingen nu al zorgwerkers niet kunnen voorzien van mondkapjes, hoe kunnen zij hen dan straks voorzien van enorme ladingen maskers, brillen, schorten tec. die nodig zullen zijn? Dit moet NU stoppen, preventie NU! Geen zorgwerkers meer aan het werk zonder mondkapje en handschoenen. Het moet NU geregeld worden en niet morgen of over een week.’

FNV Offensief Rotterdam

Zorggroep Delft

contactpersoon: Petra van Ham - 0622402823

petravanham@live.nl

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant