Diëtiste Leontine van Meggelen adviseert: zorg dat je veel groenten en fruit in huis hebt, zodat je altijd een gezonde maaltijd kan maken.
Diëtiste Leontine van Meggelen adviseert: zorg dat je veel groenten en fruit in huis hebt, zodat je altijd een gezonde maaltijd kan maken.

Tips voor optimale energiebalans en krachtig immuunsysteem

Algemeen 141 keer gelezen

Rotterdam - Gezond eten is extra belangrijk nu we zoveel mogelijk binnen blijven, weet diëtiste Leontine van Meggelen. Met haar collega’s van invorm.net geeft ze (sport-)voedingsadviezen, individueel en voor groepen. Nu tijdelijk alleen telefonisch en online.

“Normaal verzorgen we meerdere keren per jaar workshops voor regionale trainingscentra en voor topsporters”, vertelt ex-kernploegschaatster Leontine. “Bijvoorbeeld roeiers, volleyballers en boksers. Nog niet zo lang geleden hebben we met judoka’s gekookt bij het Albeda aan de Rosestraat.”

Moeten we ons voedingspatroon aanpassen nu we vanwege de coronamaatregelen anders of minder vaak bewegen? Drie vragen aan Leontine.

Waarom is gezonde voeding juist nu extra belangrijk?

“Nu we langer thuis zijn, is de verleiding groot om meer en ongezond te eten. Essentieel is dan een optimale energiebalans, zodat je je spiermassa behoudt en niet teveel aankomt of afvalt. Blijf zoveel mogelijk bewegen en eet voldoende eiwitten voor spierbehoud. Neem vier porties per dag van 20 à 30 gram, denk aan kwark, yoghurt, eieren, een handje noten, of een magere portie vis, vlees of bonen. En eet voldoende groenten, fruit en volkoren producten om op gewicht te blijven. Varieer, zodat je verschillende vitamines en mineralen binnenkrijgt om je immuunsysteem op peil te houden. Zorg dat je alle kleuren eet: sla, sperziebonen, wortelen, aubergine, bloemkool, rode kool, broccoli, courgetten en augurken. Neem voldoende eiwitten in, en eet fruit en rauwkost als tussendoortje.”

Moeten sporters anders eten nu sportclubs dicht zijn en ze minder energie verbruiken?

“Als je minder kunt sporten is het verstandig om producten te kiezen met een minder hoge energiedichtheid. Zoals kwark, tonijn, en rauwkost. Maak bijvoorbeeld tussen de middag een groentenomelet in plaats van brood. Probeer hooguit twee keer per week iets te eten wat je echt lekker vindt, maar misschien niet verstandig is. In sapjes, frisdranken en alcohol zit veel energie, laat deze dus zoveel mogelijk achterwege.”

Heb je nog algemene tips?

“Zorg dat je voldoende drinkt, minimaal anderhalve liter vocht per dag. Maak een boodschappenlijst en zorg dat je voor elke dag voldoende vlees, vis, vegetarisch, groenten, fruit, zuivel en volkoren producten haalt. Zo kan je elke dag vers eten en houd je je lichaam in goede condiitie.”

Dit artikel kwam tot stand in samenwerking met Rotterdam Topsport. Coördinatie: Lisette Eijgelsheim en Daniëlle Strijbosch. Tekst: Emile Hilgers.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant