Als door een wonder kwam baby Emile gezond ter wereld...
Als door een wonder kwam baby Emile gezond ter wereld...

Het verhaal van ‘het Rotterdamse Achterhuis’, van overleven op een orgelzolder

Algemeen 263 keer gelezen

Rotterdam - Het voelt vreemd, Bevrijdingsdag in coronatijd. Vrijheid vieren terwijl we zo veel mogelijk in huis moeten blijven, uit angst voor een onzichtbare vijand. 75 jaar geleden was de vijand niet onzichtbaar. Toen doken drie stellen (én een baby!) onder op de Orgelzolder van de Breepleinkerk voor maar liefst 34 maanden. Op 5 mei 1945 mochten ze éindelijk weer naar buiten...

Dit is het verhaal van ‘het Rotterdamse Achterhuis’, van overleven op een koude, donkere orgelzolder en van helpers die hun eigen leven waagden. Opgeschreven door Eveline van Wanrooij.

Het eerste stel dat een beroep deed op de gastvrijheid van de koster, was het jonge Joodse echtpaar Rebecca en Maurice. Ze waren de dag ervoor getrouwd, omdat ze anders niet samen in een ruimte mochten slapen. Na drie weken klopten ook de ouders van Maurice, Meijer en Ida Kool aan bij de koster. En zo zaten de twee stellen in een volledig duistere, niet geïsoleerde ruimte van 2,5 bij 6 meter. Na een poosje kwam er nog een echtpaar bij in een ruimte aan de andere kant van het orgel, Chaim en Fifi. Ze verwachtten dat ze ongeveer zes weken op het onderduikadres moesten verblijven; het werden uiteindelijk 34 maanden.

Het verhaal werd pas in 2006 ontdekt, toen Rebecca reageerde op een oproep van een kerklid. Er gingen al langer geruchten dat er onderduikers hadden gezeten, zelfs dat er een baby was geboren. Rebecca maakte een einde aan alle geruchten en bevestigde dat zes volwassenen en een baby de oorlog hadden overleefd door in de kerk onder te duiken. Zíj was zelfs de vrouw die een baby had gekregen.

Leo Lashley, een van oorsprong Surinaamse oogarts, was de enige die het aandurfde te helpen met de bevalling. De huisarts uit de wijk was bang dat hij betrapt en geliquideerd zou worden, dan zou half Feijenoord zonder huisarts zitten. Lashley had nog nooit een bevalling gedaan leerde alles uit een boek. Als door een wonder kwam baby Emile gezond ter wereld...

Lees meer op    de facebookpagina van Rotterdam Discovery Tours    en op    orgelzolders.nl   .

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant