Logo dehavenloods.nl


Laat het beeld van Fanny met rust...

Rotterdam - Ook Fred Marree stort zich in de discussie rond het beeld van Fanny Blankers Koen: "Opmerkelijk artikel las ik afgelopen week in De Havenloods over het beeld van 'De Vliegende Huisvrouw'. Niet mee gaan slepen, gewoon laten staan!"

"Wat is dat toch dat Rotterdammers de laatste tijd met beelden willen gaan slepen. Er was nog niet zo lang geleden een heel gedoe om het beeld 'De Verwoeste Stad' van Ossip Zadkine. Dat wilden ze verplaatsen van het Plein 1940 naar het Stationsplein. Gelukkig is dat niet gebeurd. Nu fietst er een Rotterdammer over de Van Aerssenlaan in Blijdorp en ziet opeens het beeld van 'De Vliegende Huisvrouw' staan. Natuurlijk stond de supersportvrouw Fanny Blankers-Koen daar model voor. Goh, niemand ziet dat beeld staan. Ze is het symbool van de wederopbouw, zet het sculptuur maar bij het Centraal Station. Niet doen, zeg ik.

"Het beeld staat daar al meer dan 60 jaar en staat daar niet voor niets. De plaats van het prachtige beeld heeft vooral te maken met haar geweldige sportieve prestaties waar het tegenover gelegen Sportcomplex Nenijto (met atletiekbaan) een belangrijke rol bij heeft gespeeld. Het is bovendien een eerbetoon aan Fanny Blankers-Koen als fantastische sportvrouw. Kortom de huidige plek is een prima plaats voor het beeld van Fanny Blankers-Koen. Een aardige bijkomstigheid is dat het beeld ook toevallig bij de ingang van Diergaarde Blijdorp staat. Een nationale attractie waar in de afgelopen 60 jaar overigens miljoenen bezoekers het beeld passeerden. Aan aandacht geen gebrek zou ik zeggen.

"Tot slot. Wellicht de enige relatie met het Centraal Station is dat de sportheldin mogelijk met de trein reisde om naar de Nenijto Atletiekbaan te gaan. Ongetwijfeld nam ze dan ook nog de uitgang aan het Proveniersplein, de Blijdorp-zijde dus. Niet echt een reden om het bijzondere sportmonument na ruim 60 jaar te verkassen."

Reageer op dit nieuws 1
Meer berichten