Logo dehavenloods.nl


'Ik ben een echt stadsmeisje'

Antoinnette Scheulderman (42) maakt portretterende interviews voor het zaterdagmagazine van De Volkskrant en LINDA-magazine. Ze is tafeldame bij De Wereld Draait Door en presenteerde onlangs in opdracht van de RET voor TV Rijnmond drie talkshows voor de Aardig Onderweg Award 2017. In 2010 won ze De Luis voor het beste interview van het jaar, in 2007 kreeg ze een eervolle vermelding (bij De Luis). In 2015 was ze genomineerd voor een Tegel, een grote persprijs. Nu pas is ze Rotterdammer van de Week bij De Havenloods. Ook een eer!

Door Gerrit van Loon

Waar stond je wiegje en waar woon je nu?

"Ik ben een echt stadsmeisje. Woon dus in het centrum van Rotterdam, op het Wijnhaveneiland. Tot voor kort zei ik altijd: midden in de stad, maar toch rustig.

Dat 'rustig' is er tegenwoordig niet meer bij. Ik ben geboren in Hoogeveen, maar toen ik 1 jaar was al met mijn ouders mee op reis gegaan. We hebben gewoond in Turkije, Portugal en Nigeria – mijn vader werkte voor Adriaan Volker. Intussen kreeg ik ook een zusje, die wel in Rotterdam is geboren.

In 1982 kwamen we terug in Nederland, naar Krimpen aan den IJssel. Daarna ben ik Kunst- en Cultuurwetenschappen gaan studeren aan de Erasmus Universiteit en op kamers gegaan in Rotterdam."

Geen echte Rotterdammer?

"Officieel dus niet, maar ik voel me wel echt Rotterdammer. De mentaliteit past me, het niet lullen maar poetsen. Nico Dijkshoorn heeft ooit geschreven dat niemand zo trots is op z'n stad als Rotterdammers. 'Aandoenlijk trots', noemde-ie ons.

Het klopt wel dat we de schoonheid van onze stad niet als iets vanzelfsprekends ervaren. Rotterdam is natuurlijk ook heel lang hartstikke lelijk geweest. Maar toch heb ik nooit ergens anders willen wonen."

Waarom ben je trots op Rotterdam?

"Mijn werk is het interviewen van bekende Nederlanders. Tv-persoonlijkheden, schrijvers, kunstenaars, sporters, politici. Negentig procent daarvan woont in Amsterdam of 't Gooi. Tot voor kort vroeg iedereen in het mediawereldje aan mij waarom ik in hémelsnaam nog in Rotterdam bleef wonen. Alsof ik één of andere enge ziekte had waar ik zelf niet van af wilde. Die verbazing is inmiddels verstomd; langzamerhand weet iedereen wel hoe leuk Rotterdam is."

Wat zijn mooie locaties in de stad?

"Wat mij betreft kun je de stad het allermooist zien vanaf Plein 1940. Ten eerste staat daar een van de meest indrukwekkende beelden uit heel Rotterdam: De Verwoeste Stad van Zadkine.

Maar het uitzicht op de Kraneschipbrug, de oude schepen in de Leuvehaven en in de verte de Erasmusbrug is ook ongekend mooi. Ik loop er heel vaak langs, maar voel nog elke keer een enorme trots opwellen."

Moeten toeristen- om het met Martin van Waardenberg te zeggen- oppleuren?

"Een beetje oppleuren, ja. 'Mijn' Wijnhaveneiland was altijd rustig, maar wordt nu overspoeld door toeristen.

Een beetje reuring is leuk en veel geluid hoort ook bij wonen middenin de stad, maar ik vind dat het nu te druk wordt.

De komende twee jaar worden er bovendien nog vijf woontorens bij gebouwd op dat kleine eilandje waardoor we inmiddels in een bouwput wonen. Ik vraag me soms af of de gemeente alleen aan geld denkt, of dat bewoonbaarheid ook nog op de agenda staat."

Wat staat er nog op je to do lijstje?

Afgelopen september is mijn dwergteckel Bubbels plotseling overleden.

Ze was altijd overal bij me, in elk restaurant en kroeg waar ik graag kom, kenden ze haar.

Ik mis haar nog steeds vreselijk. Omdat veel mensen toch wat raar reageren op rouw om een dier heb ik besloten er een boek over te schrijven. Ik maak daarmee het boek waar ik zelf behoefte aan had gehad toen Bubbels stierf."

Reageer als eerste
Meer berichten