Vrijwilliger Dubi uit Schiedam heet een nieuwe gast welkom in het Familiehuis.
Vrijwilliger Dubi uit Schiedam heet een nieuwe gast welkom in het Familiehuis. Foto: Marcel Krijger

Familiehuis Daniel den Hoed zoekt vrijwilligers!

Algemeen 106 keer gelezen

Rotterdam - Dit bericht is ingezonden via onze website of onze facebookpagina. Iedereen kan daar een bericht met foto insturen! 


De bouw van het nieuwe en grotere Familiehuis Daniel den Hoed tegenover het Erasmus MC vordert gestaag. Aan de buitenkant oogt het moderne gebouw, waar op de bovenste zes verdiepingen het logeerhuis voor familie van kankerpatiënten wordt gevestigd, nu al uitnodigend. Binnen wordt in de komende maanden nog hard doorgewerkt om alles gereed te maken voor families en poliklinische kankerpatiënten die vanaf 2021 welkom zijn. Van een huis wordt een “tweede thuis” gemaakt waar mensen dichtbij het ziekenhuis tot rust kunnen komen in een emotioneel zware periode. Tot die tijd is het huidige Familiehuis in Rotterdam Zuid nog volop in bedrijf.

“Als je partner ziek is, komt er van alles langs, verdriet, hoop, blijdschap en stress”, zegt Mariëlle die begin 2020 met haar zoons van 13 en 11 in het Familiehuis Daniel den Hoed verblijft als haar man Bas wordt geopereerd aan een hersentumor. “Ik weet uit eigen ervaring dat je in zo’n situatie ook jezelf rust en tijd moet gunnen. Anders word je teveel geleefd door de situatie rondom de patiënt en dat houd je niet lang vol. Voor je het weet ben je dan zelf patiënt. Die rust vond ik in het Familiehuis, mijn eigen plekje dichtbij het ziekenhuis. Maar niet alleen de plek, ook de vrijwilligers zijn ontzettend belangrijk. Met ogenschijnlijk simpele dingen als bijvoorbeeld een wasje in de droger stoppen als jij snel naar het ziekenhuis moet, worden dagelijkse zorgen je uit handen genomen. Dat is zó fijn.”

Rob Sonnemans uit Rotterdam, zelf al meer dan twintig jaar vrijwilliger in het Familiehuis Daniel den Hoed, herkent dit. “Als vrijwilliger probeer je de moeilijke tijd voor familieleden wat te verlichten. Je maakt een praatje en luistert naar hun zorgen. Voordat gasten arriveren maak je hun kamers in orde en zorg je dat ze zich thuis voelen. Samen met collega’s maak je van een huis een thuis. Hún thuis, voor zolang dat nodig is.”

Het Familiehuis Daniel den Hoed is in verband met de uitbreiding op zoek naar extra vrijwilligers. Rob raadt mensen uit de regio Rotterdam die iets willen betekenen voor kankerpatiënten, zeker aan om te komen kennismaken. “Het geeft mij heel veel voldoening. Met een paar uurtjes per week kun je als vrijwilliger echt het verschil maken tussen “alleen” en “samen”, zegt hij. Daarnaast geniet Rob van het fijne contact met collega’s en gasten. “Het Familiehuis is ook voor mij een beetje thuis”, glimlacht hij.

Meer info en aanmelden als vrijwilliger via www.familiehuis.nl/

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant