Suzanne Streefland: 'Volgens mij gaan mensen steeds meer de waarde van groen en natuur in de stad zien. We zijn meer in en om huis, dus dan wil je ook planten om je heen.'
Suzanne Streefland: 'Volgens mij gaan mensen steeds meer de waarde van groen en natuur in de stad zien. We zijn meer in en om huis, dus dan wil je ook planten om je heen.' Foto: Renate Beense

Suzanne Streefland deelt geluk met stekjes in de plantenbieb

Algemeen 385 keer gelezen

Rotterdam - Suzanne Streefland houdt van groen, in haar huis staan wel dertig planten. Om deze liefde te delen startte ze zes weken geleden de eerste plantenbieb van Rotterdam. In Delfshaven. Een klein houten kastje op straat vol met stekjes waar iedereen uit mag meenemen en ruilen. Het is een succes: “Ik kreeg honderden reacties, mensen hebben zoveel verhalen te vertellen over hun planten.” Suzanne Streefland is deze week onze Rotterdammer van de Week!

door Anne Klapmuts

Hoe kwam je op het idee om een plantenbieb te beginnen?

“Ik had het ergens anders voorbij zien komen en toen heb ik in de facebookgroep Plantenasiel Rotterdam gevraagd of mensen hier interesse in hadden. En dat bleek zo te zijn. Iemand tipte me dat bij Studio Delfshaven op Watergeusstraat 53b al een weggeefkast stond. Met hen ben ik in gesprek gegaan om te vragen of ik twee plankjes mocht gebruiken voor het uitwisselen van stekjes. Studio Delfshaven heeft echt een buurtfunctie, iedereen komt daar binnen.”


En liep het meteen goed?

“Ja, heel veel mensen ruilen stekjes. Elke dag staan er nieuwe dingen in. Ik ben ondertussen ook al een tweede bieb begonnen in de Breitnerstraat en daar loopt het omwisselen heel goed. Als mensen niks te ruilen hebben, vragen we om maar twee of drie stekjes mee te nemen. Mensen die plantjes in de kast zetten, plakken een sticker op het potje met de naam van de plant. Dan kun je opzoeken hoe je hem moet verzorgen, bijvoorbeeld via de app plantnet.”


Hoe komt het dat mensen zo enthousiast worden van de plantenbieb?

“Volgens mij gaan mensen steeds meer de waarde van groen en natuur in de stad zien. En ik denk dat corona hier nog extra aan heeft bijgedragen. We zijn meer in en om huis, dus dan wil je ook planten om je heen. Bezig zijn met groen is goed voor je psyche en je wordt er rustig van.”


Wat doet het uitwisselen van stekjes volgens jou?

“Het brengt verbinding tussen mensen van allerlei lagen, culturen en achtergronden. Je komt op een laagdrempelige manier met anderen in contact. Als je een stekje weggeeft, hoop je dat de ander er goed voor gaat zorgen. Zo haalt het het beste in mensen naar boven: liefde en vriendschap. Ik vind het eigenlijk gewoon delen van geluk. Je wordt er blij van om een stekje te geven en de ander is weer blij met het krijgen.”

Uiteindelijk begon je ook een plantenpodcast. Wat kunnen mensen van de podcast verwachten?

“Ik kreeg zoveel positieve reacties op de plantenbieb en vooral ook hele persoonlijke verhalen. Ik ben zelf radiomaker, dus toen ik al die mooie verhalen hoorde, voelde ik meteen dat ik daar wat mee wilde doen. Zo is de podcast Plantenvrienden begonnen. Iedere woensdag komt er een nieuwe aflevering online. Zo sprak ik met een leraar die ooit uit Barcelona een stekje van een Papyrusplant mee heeft genomen als herinnering. Deze plant is niet moeilijk te stekken en hij heeft hem in een leeg chocolademelkflesje naar Nederland vervoerd. Sindsdien heeft hij al zijn afgestudeerde leerlingen een stekje van zijn plant gegeven, ondertussen al rond de 75. Dit soort verhalen hoor je in de podcast met afleveringen van ongeveer tien minuten. Alle gasten geven ook weer een stekje voor in de plantenbieb!”


Heb je zelf een lievelingsplant of eentje met een bijzonder verhaal?

“Dat is moeilijk kiezen! Mijn vriendschapsplant vind ik heel leuk. Deze kun je heel makkelijk stekken, dus je kunt er veel vrienden mee maken. Het is familie van de pannenkoekplant, maar bijna niemand heeft hem. Hij is heel mooi om te zien, een beetje kiwi-achtig! Maar ook mijn olifantenoren vind ik mooi. Die heeft veel aandacht nodig, dus daar ben je bewust mee bezig. Net zoals Calathea’s, dat zijn geen startersplanten. Die moet je af en toe even onder de douche zetten voor wat stoom!”


Ga je nog meer plantenbiebjes beginnen de komende tijd?

“Voor mij is het bijhouden en verzorgen van de twee locaties, Watergeusstraat en Breitnerstraat, voor nu genoeg. Maar ik heb op social media mensen opgeroepen zelf te beginnen. Zo is er al een in Blijdorp bijgekomen, er komt er één op Zuid en iemand uit Schiebroek heeft me benaderd. Zo activeer ik graag anderen. Je kunt de buurtboekenkasten gebruiken. Reserveer twee plankjes voor stekjes en je kunt lekker met de buurt uitwisselen.”


Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Het laatste nieuws

Uit de krant