Zo moet het eruit gaan zien, één groot bloemenveld.
Zo moet het eruit gaan zien, één groot bloemenveld.

Daken als een olievlek, maar dan een vlek van planten en bloemen

Algemeen 69 keer gelezen

Rotterdam - Groene daken zijn goed voor het ecosysteem en onze levenskwaliteit. Ze vangen fijnstof af, gaan hittestress tegen en zorgen voor beter watermanagement. Maar ze kunnen ook gewoon heel mooi zijn om op uit te kijken. Of fijn voor bijen en andere insecten. Al deze voordelen komen samen bij Green Roof Initiative.

door Emile van de Velde

Eddy Kaijser (Studio ID Eddy), Bart Cardinaal en Nadine Roos (HUNC) hebben met hun Green Roof Initiative de Rotterdamse Ondernemerspitch 2020 gewonnen. En als hun winnende idee straks werkelijkheid wordt, krijgt Rotterdam ‘een bloemenveld dat uitwaaiert over de daken van de stad.’

“Zo, die zag ik even niet aankomen zeg”, reageert Kaijser (ook bekend van onder meer het tapijt op het Schouwburgplein) verrast. “Je verwacht toch eigenlijk niet dat je zoiets wint. Tenminste, ik ga er eigenlijk altijd vanuit dat ook nog iemand meedoet met een beter idee.”

Maar niet dus. Een jury met Desiree Verdaasdonk (Rabobank Rotterdam), Mai Elmar (voorzitter VNO-NCW West), wethouder Barbara Kathmann, Pieter van Klaveren (MKB Rotterdam Rijnmond) en Paul van den Bosch (hoofdredactie AD) koos Green Roof Initiative samen met Lokale Markten van Tom van Doorn en De Geveltuin van Egbert Wietses uit zo’n zeventig creatieve ideeën die bij moeten dragen aan een ‘een slimme, groene en gezonde regio Rotterdam.’

Ongebruikte daken

Op het eerste gezicht líjkt Green Roof Initiative niet zo heel erg nieuw. Plannen (en uitvoeringen natuurlijk) voor groene Rotterdamse daken zijn er in overvloed, we hebben in onze stad immers meer ongebruikte platte daken dan waar dan ook in Nederland. Maar Kaijser wil het breder aanpakken: “Nu doen heel veel verschillende mensen dingen op daken. Het gevaar is dat er een soort lappendeken ontstaat, met allemaal verschillende moestuintjes en zo. Dat ziet er niet uit. Wij willen met een ontwerp komen voor heel veel daken samen. Zodat er samenhang in komt. Ons plan maakt de stad groener, de daken mooier én we willen een oplossing bieden voor het recyclen van plastic afval. We gaan plantenbakken maken van zwerfvuil. Ik sprak al iemand van de gemeente en die zei dat-ie vráchtwagens vol plastic voor ons heeft Die plastic bakken kunnen we zo zwaar of licht maken als nodig, al naar gelang de belastbaarheid van een dak.”

Olievlek van bloemen

Het Green Roof Initiative kan dus op alle platte daken van onze stad uitgevoerd worden. De bedoeling is om te beginnen op een paar gebouwen bij elkaar in de buurt en het ontwerp dan rustig aan uit te rollen naar zo veel mogelijk daken in de rest van de stad. Als een soort olievlek, maar dan een langgerekte vlek van planten en bloemen.

Met de Rotterdamse Ondernemerspitch 2020 op zak kan Kaijser nu verder. “Er zit geen geldbedrag aan de prijs, maar wel heel veel contacten. De juryleden zeggen aan de winnaars toe hun netwerk te gebruiken voor het realiseren van de plannen. En ik ben meteen door allerlei partijen benaderd om een kopje koffie te drinken. Verder gaat het natuurlijk om vastgoedeigenaren die mee moeten doen met hun dak. Er hebben al partijen toegezegd, daar gaan we nu weer mee verder praten. Soms kan zo’n dak een openbaar parkje worden, de andere keer weer een tuin die alleen voor bewoners toegankelijk is. Als ze onderling maar samenhang hebben, zodat Rotterdam één groot bloemenveld op hoogte krijgt.”

Zie ook groenegeveldesign.nl

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant