Beoogde bouw Michelangelo (Blauw) en Palladio (Rood).
Beoogde bouw Michelangelo (Blauw) en Palladio (Rood). Collage: Peter Hersbach

Ingezonden: ‘Plannen bouwprojecten in het Lage Land moeten van tafel’

Algemeen 321 keer gelezen

Rotterdam - Van omwonenden moeten de plannen voor bouwprojecten ‘Michelangelo’ en ‘Palladio’ in de wijk het Lage Land van tafel. Het uitzichtverlies door de woontorens en de slechte communicatie vanuit de gemeente zijn de grootste redenen voor bezwaar. Peter Hersbach stuurde ons deze ingezonden brief.

“Met name bij realisatie van Michelangelo wordt er een grote negatieve inbreuk gemaakt op het woongenot van de direct betrokkenen”, schrijft Peter Hersbach. Hij woont in een van de flats aan de Prinsenlaan, vlakbij de beoogde bouwlocaties. Op de collages is te zien hoe zijn uitzicht er straks uitziet als de gebouwen er staan. Hoeveel mensen er precies bezwaar tegen de bouwplannen hebben weet Hersbach niet precies. “In onze flat in ieder geval tientallen. Er is een kleine werkgroep ontstaan.”

Toekomstige gebouwen
Het Palladio-gebouw wordt zes verdiepingen hoog en moet 96 huurappartementen gaan tellen. Het Michelangelo-gebouw wordt acht verdiepingen hoog en gaat 65 appartementen opleveren. Voordat er gebouwd kan worden, moeten op beide locaties een kantoorgebouw gesloopt worden. Voor de toekomstige bewoners worden in totaal 103 parkeerplaatsen gerealiseerd. Hersbach: “De gebouwen komen op 20 en 80 meter afstand van omwonenden.”

Waslijst aan bezwaren
Hersbach produceert een waslijst aan negatieve gevolgen van de bouw, die het woongenot van omwonenden in het gedrang brengen. Hij noemt onder andere: “groot uitzichtverlies, zon- en daglicht verlies, verlies van privacy, negatieve schaduwwerking, verkeersaantrekkende werking, (bouw)geluidsoverlast, gezondheidsrisico’s bij sloop oudbouw, geluidsoverlast nieuwe omwonenden, verkeersgeluidoverlast parkeren, financiële schade (nú al) door daling verkoopwaarde van appartementen.”

Geen informatie
Daarbij vindt Hersbach het problematisch dat de gemeenten en de projectontwikkelaar te weinig informatie verstrekken. “HIG Ontwikkeling heeft in juni 2019, ter introductie van haar bouwplannen, mensen uit de buurt uitgenodigd voor een inloopavond. Verder heeft zij over haar plannen minimale informatie verstrekt. De inloopavond was qua vorm, inhoud en tijdspanne, ongeschikt en ontoereikend om een goed beeld te krijgen van de directe consequenties van de bouwplannen voor omwonenden. Er is door de gemeente en door de projectontwikkelaar nul informatie verstrekt over wat de gevolgen van deze bouwprojecten zijn voor omwonenden en aangrenzende percelen.”

Burger buiten spel
Om mensen in de gebouwen te kunnen laten wonen, moest het bestemmingsplan van de locaties aangepast worden van ‘kantoor’ naar ‘woning’. Hersbach: “Er wordt afgeweken van een in december 2019 bekrachtigd bestemmingsplan. Kunnen inwoners van Rotterdam eigenlijk nog wel rekenen op de gemeente? De burger staat compleet buitenspel.”

Onmogelijk totaalbeeld
“In alle door de Gemeente Rotterdam gepubliceerde stukken van Michelangelo en Palladio worden deze beide bouwprojecten over en weer door elkaar heen benoemd en beschreven. De procedures zijn daarom zowel bouwtechnisch, bestuurs-organisatorisch en juridisch uitermate verwarrend en ingewikkeld. Daarbij hebben de periodes van tervisielegging en sluitingsdata voor het indienen van zienswijzen voor de gebouwen afzonderlijk na elkaar plaats gevonden. Het is hierdoor onmogelijk geweest om een goed totaalbeeld van beide bouwprojecten te vormen.”

Hoe nu verder?
“Het bouwplan Michelangelo moet, net als het bouwplan Palladio, van tafel. Er moeten nieuwe plannen komen, waarin rekening wordt gehouden met de belangen van omwonenden. Omwonenden begrijpen goed, dat de Gemeente Rotterdam ambitieuze plannen heeft voor woningbouw. Maar plaats dan gebouwen van een soortgelijk volume als er nu staat, waardoor er geen beduidend afbreuk wordt gedaan aan omliggende gebouwen.”

Omwonenden hebben hun hoop gevestigd op het College van B&W. “Een en ander wordt vervolgd na uitspraken door het College van Burgemeester en Wethouders van de Gemeente Rotterdam inzake het wel of niet toekennen van de conceptvergunningen voor Palladio en Michelangelo. Tal van omwonenden heeft uitgebreide zienswijzen tegen Michelangelo en Palladio ingestuurd.”

Beoogde bouw Michelangelo (Blauw) en Palladio (Rood).
Locatie van de twee gebouwen Palladio (l) en Michelangelo (r).
De gele gebouwen zijn Palladio (l) en Michelangelo (r). Deze afbeelding geeft een beeld van de bezonning (om 13u 's middags in februari).
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant