Steve is (mede)eigenaar van Koffiehandel Pretoria Espressobar. Hij komt uit Brabant maar is nu al vijftien jaar gelukkig op Zuid.
Steve is (mede)eigenaar van Koffiehandel Pretoria Espressobar. Hij komt uit Brabant maar is nu al vijftien jaar gelukkig op Zuid.

Het borrelt en het bruist in de Afrikaanderwijk!

Rotterdam - Als je vanaf metrostation Rijnhaven via de Pretorialaan de Afrikaanderwijk inloopt, valt meteen op dat het borrelt en bruist in deze buurt. Er lijkt sprake van een soort nieuwe hipheid...

Door Mirjam Collens

Opvallend zijn de in een paar jaar tijd nieuw gevestigde ondernemingen tussen metrostations Rijnhaven en Maashaven. Van saté gelegenheid, confituurwinkel tot aan speciale koffie- en eetzaakjes. Wat ze gemeen lijken te hebben: iets nieuws en trendy neer willen zetten in dit stukje Zuid. Gaat deze hoek in de Afrikaanderwijk het opgepimpte Katendrecht achterna?

Op het kleurrijke terras van Koffiehandel Pretoria Espressobar kun je onder meer een 'bakkie' doen met wat lekkers of een take-away bestelling doen. Er wordt zoveel mogelijk met lokale producten gewerkt, waaronder de Rotterdamse Heilige Boontjes-koffie gebrand door jongeren die werken aan een terugkeer in de maatschappij.

Na een zoektocht kozen eigenaren Steve en Mario voor het hoekpand aan de Bloemfonteinstraat. De uit Brabant afkomstige Steve woont nu vijftien jaar op Zuid en heeft er goed zijn draai gevonden. Het mooie aan deze wijk vindt hij de dynamiek en laagdrempeligheid van de mensen. "Als er wat is, staan ze voor elkaar klaar". Dat was één van de redenen om in 2015 juist hier te vestigen als pionier en Zuid een kans te geven verder op te bloeien. Met hun producten en prijzen hopen ze voor iedereen toegankelijk te zijn. De toekomst ziet er veelbelovend uit: zowel marktbezoekers, bewoners als mensen van buitenaf weten deze plek te vinden.

Bij Frank en Renate begon het allemaal vanuit hun Katendrechtse keuken, waar ze hun 'treats & sweats' bakten. Deze lekkernijen zijn onder andere biologisch, vegan, gluten- en suikervrij. Al een tijdje levert het stel aan horecagelegenheden binnen en buiten de Rotterdamse grenzen. Sinds een jaar hebben ze hun eigen cakebar Sharp Sharp direct tegenover station Rijnhaven. Voor Frank en Renate was dit een logische locatie om zich te vestigen: "Er zijn veel te weinig van dit soort tentjes op Zuid". Graag zien ze dit anders en ze hebben alle vertrouwen in een vruchtbare toekomst. De Afrikaanderwijk Coöperatie is hierbij van ondersteunende waarde; ondernemers kunnen er goed discussiëren en ideeën delen. Er komen volop klanten: van mensen met dieetwensen zoals veganisten en moslims, tot aan kantoormensen die wat lekkers komen halen in de pauze. "Lekker multiculti", vinden ze. Iets wat het duo aanspreekt aan deze plek op de Hillelaan. Of de mensen uit Noord over de brug komen, lijkt nog een dingetje. De oversteek naar Katendrecht is wel gemaakt, nu nog een paar stappen richting Afrikaanderwijk.

Reageren kan via redactie.hl@persgroep.nl of bij De Havenloods op Facebook!

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden