Afbeelding

Bomenkap Zevenhuizerplas vanwege essentaksterfte

Algemeen 44 keer gelezen

Rotterdam - Staatsbosbeheer start half september met de aanpak van de essentaksterfte bij de Zevenhuizerplas west- en zuidzijde. Daarnaast is er bij de plas ook dringend regulier bosonderhoud nodig. Om verzekerd te zijn van een toekomst bestendig bos met een hoge belevingswaarde en biodiversiteit is nu ingrijpen noodzakelijk. Staatsbosbeheer pakt de klussen tegelijk op.

Aanvankelijk zouden alle werkzaamheden rond de Zevenhuizerplas in 2022 worden uitgevoerd. Maar uit recente inspecties bleek dat de conditie van de essen aan de west- en zuidzijde van de Zevenhuizerplas (vanaf Restaurant de Strandgaper tot en met de Wollefoppenweg) zo snel achteruit te zijn gegaan dat eerder ingrijpen noodzakelijk is. De essentaksterfte en het reguliere bosonderhoud aan de Noordzijde van de Zevenhuizerplas, het Nessebos en de Zevenhuizerzoom zal vooralsnog aangepakt worden zoals gepland in 2022.

Essentaksterfte
Essentaksterfte is een schimmelziekte waardoor naar verwachting zo’n 90% van de essen in Nederland dood gaat. Door de aantasting zijn de zieke bomen zwak en kunnen makkelijk omvallen. Met het weghalen van de zieke essen wil Staatsbosbeheer voorkomen dat omvallende essen of essentakken gevaarlijke situaties veroorzaken. Bomen die verwijderd worden hebben een oranje stip gekregen.

Regulier onderhoud en herplant
Bij het reguliere onderhoud worden indien nodig bomen weggehaald om andere bomen meer ruimte te geven om te groeien. In de afgelopen maand is alvast begonnen met het snoeien en kappen van bomen en struiken aan de randen van de bossen. Op plekken waar dat nodig is, plant Staatsbosbeheer een variatie aan boom- en struiksoorten terug.

Fietspad Wollefoppenweg
Tijdens de werkzaamheden kan er wat overlast zijn omdat er paden en percelen tijdelijk afgesloten worden. Aansluitend aan de boswerkzaamheden bij de Zevenhuizerplas wordt het fietspad Wollefoppenweg gerenoveerd. Dit fietspad zal dan gedurende 2 weken afgesloten zijn voor fietsers. Fietsers worden terplekke omgeleid. De asfaltwerkzaamhedenvinden plaats van 19 tot 30 oktober.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Het laatste nieuws

Uit de krant