Afbeelding

Open Monumenten dag in Ommoord: de Fridtjof Nansenschool

Algemeen 321 keer gelezen

Rotterdam - Komend weekend is de jaarlijks terugkerende Open Monumentendag. In dat kader is in Ommoord de Fridtjof Nansenschool te bezoeken.

De MUWI-scholen zijn een typisch product van de wederopbouw. Ze konden met geprefabriceerde bouwonderdelen snel en goedkoop in elkaar worden gezet. Het ontwerp kwam van Gemeentewerken Rotterdam. De naam is afgeleid van Muijs en De Winter, een bouw- en aannemersbedrijf dat ze overal in Nederland plaatste. Standaardisatie was belangrijk vanwege de grote vraag naar schoolgebouwen, wat niet wil zeggen dat de ontwerpers niet nadachten over de ideale onderwijsomgeving. De MUWI-scholen hebben ruime, lichte lokalen met grote glaswanden. De gangen zijn breed en er is een mooie centrale trap. De scholen stonden ruim in het groen en werden opgesierd met wandschilderingen, reliëfs, mozaïeken en beelden.

Een unieke en mooie kans om de Fridtjof Nansen school op Open Monumentendag te bezoeken. De historische commissie ‘de Ommoordse Polder’ heeft een fraaie collectie foto’s uit de tijd dat de Fridtjof Nansen school werd gebouwd, namelijk 1968.

Er is een rondleiding in deze bijzondere school die is gebouwd volgens het MUWI systeem. Deze niet-traditionele bouwmethode is een uniek systeem uit de vroeg naoorlogse periode (1945-1965). Verder zijn er ook diverse lezingen.

Bezoekers zijn welkom op zaterdag 12 september van 11.00 tot 17.00 uur. Kijk op onze website www.ommoordsepolder.nl voor de exacte tijden van de lezingen.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant