“Ik woon hier al 26 jaar”, zegt John Lodders (83), “en al die tijd kon het vuilnis gewoon naar beneden via de stortkokers. Nu zet Vestia daar zonder enig overleg een streep door!”
“Ik woon hier al 26 jaar”, zegt John Lodders (83), “en al die tijd kon het vuilnis gewoon naar beneden via de stortkokers. Nu zet Vestia daar zonder enig overleg een streep door!”

Kom niet aan stortkokers van John Lodders, Vestia!

Algemeen 353 keer gelezen

Rotterdam - “Ik woon hier al 26 jaar”, zegt John Lodders (83), “en al die tijd kon het vuilnis gewoon naar beneden via de stortkokers. Nu zet Vestia daar zonder enig overleg een streep door!” Lodders woont in een van de Lijnbaanflats aan de Jan Evertsenplaats. Daar hoort een vuilophaalsysteem bij de service die verhuurder Vestia verzorgt. Maar daar wil het bedrijf vanaf.

door Nynke Vermaat

Twee keer per week komt de huismeester de vuilniszakken bij de bewoners ophalen met een karretje. Hij gooit deze via de stortkokers in het gebouw in een grote container. In augustus ontvingen bewoners een brief waarin staat dat de stortkokers vaak verkeerd gebruikt zijn, bijvoorbeeld voor grofvuil, en daarom niet meer gebruikt mogen worden. Bewoners moeten voortaan zelf hun vuil naar een straatcontainer brengen. Net als de rest van Rotterdam, overigens.

“Stortkokers een luxe? Toen de flats gebouwd werden in 1954 was het normaal”, reageert Lodders. “En als ze er zijn, waarom zou je ze dan niet gebruiken? Die dingen doen al meer dan 60 jaar trouwe dienst. Waarom zou je ze dan zomaar opzij zetten?” Lodders is zelf 83 jaar oud. Twee jaar terug kreeg hij een herseninfarct. Hij herstelde er grotendeels van, maar loopt nu met een stok omdat hij er evenwichtsproblemen aan over hield. Met een zware vuilniszak lopen, is lastig voor hem.

De 208 huishoudens uit de twee flats hebben vijf ondergrondse containers in de buurt. Ze moeten straks met hun vuilnis de galerij over lopen en dan nog zo’n 150 tot 250 meter. Verder als de containers vol zitten. Dat gebeurt regelmatig volgens Lodders, omdat de winkeliers van de Lijnbaan er ook gebruik van maken. Een bewoonster die haar vuilniszak wegbrengt bevestigt dat: “Het gebeurt ook dat ik er weer mee naar boven kan.”

Lodders is niet de enige die tegen de sluiting van de stortkokers is. Hij laat een geordende lijst met handtekeningen zien. Zijn rondgang is nog niet klaar, maar achter bijna alle huisnummers staat al een handtekening. “Ik wil bij Vestia aangeven dat het echt menens is, en dat het niet alleen bij mij speelt. Ik ben tot nu toe maar twee mensen tegengekomen die niet wilden tekenen.”

Lodders kent de weg van formeel protest goed. Tot 2009 waren er plannen voor sloop van de flats aan de Jan Evertsenplaats om er hogere flats en winkels voor terug te kunnen bouwen. Een groepje bewoners, waaronder Lodders, kwam in verzet tegen de sloopplannen. Dat begon volgens hem met handtekeningen verzamelen en veel vergaderen, interviews op tv en voorstellen doen aan de gemeente. Uiteindelijk stemde de gemeente niet in met de sloopplannen vanwege een gebrek aan noodzaak en visie voor het nabijgelegen winkelgebied.

“Ik ben ervan overtuigd dat het een bezuiniging is”, zegt Lodders. “Als ze vinden dat het te duur wordt of zoiets, dan moeten ze daar over praten. Niet zomaar zo’n beslissing nemen zonder enig overleg. Ik voel me hiermee belazerd. Het zijn maar een paar bewoners die er een rotzooi van maken.”

In een reactie biedt Vestia haar excuses aan voor de verwarring die ontstaan is door de verstuurde brief. “De indruk is ontstaan dat de vuilophaaldienst van de huismeester al is stopgezet, maar die loopt nog door tot het einde van het schoonmaakcontract eind dit jaar.”

Daarna wil Vestia het schoonmaakcontract herzien. Of een vuilophaaldienst dan weer bij de service in zit, is nog niet bekend. Om de schoonmaakservice en de bijbehorende kosten te veranderen is echter goedkeuring nodig van 70 procent van de huurders. Daarom zet de verhuurder hierover de komende weken een enquête uit.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant