Voorzitter bestuur Antes Nicole Hermans voor de ingang van de Antes kliniek Art Active Recovery Triad in Poortugaal. Foto: Joop van der Hor
Voorzitter bestuur Antes Nicole Hermans voor de ingang van de Antes kliniek Art Active Recovery Triad in Poortugaal. Foto: Joop van der Hor Foto: Joop van der Hor

‘Wij willen met iedereen om de tafel’

Algemeen 556 keer gelezen

Een groep verontruste en inmiddels boze bewoners van huizen in de directe omgeving van het Antesterrein terrein (voormalig terrein psychiatrische kliniek Delta) aan de Albrandwaardsedijk in Poortugaal is laaiend op het bestuur van de Parnassiagroep - Anteszorg. “Er is geen overleg met ons gevoerd, we zijn niet gekend in hun plannen om een complete woonwijk op het terrein uit de grond te stampen. Wij voelen ons voor een voldongen feit geplaatst”, aldus ‘de overburen’.

door Joop van der Hor

ALBRANDSWAARD Nicole Hermans, voorzitter van het bestuur van Antes en bestuurder Bas Molijn hebben verbaasd gereageerd op de aantijgingen van de omwonenden in deze krant dat zij, bewust of onbewust, buiten de communicatie gehouden zijn. “Geen contact? geen communicatie? Dit kan niet waar zijn en is ook niet waar. Er is zelfs een klankbordgroep van bewoners welke in februari nogmaals volledig bijgepraat over de stand van zaken. Op 13 oktober komt deze weer in vergadering bijeen. Wij zijn juist zorgvuldig in onze communicatie en transparant. Dit terrein kent een jarenlange geschiedenis, zowat alles op en rond het Antesterrein is aan vervanging toe. De zorgappartementen voldoen niet aan de eisen van deze tijd. De ParnassiaGroep wil goede zorg bieden aan haar cliënten. De gemeente Albrandswaard heeft van het Rijk de opgave meegekregen dat het haast moet maken met de ontwikkeling en bouw van 800 woningen. Een deel van deze woningen zou passen op het Antesterrein, maar hier is een bestemmingswijziging voor nodig.

‘Wij willen met iedereen praten, ook met de overburen’

De gemeente laat een extern bureau het draagvlak bij buurtbewoners toetsen en kijkt wat nodig is voor de (verkeers)veiligheid. Er wordt gesuggereerd dat Antes de gemeente en omwonenden voor een voldongen feit plaatst. Dat is onjuist. Wij kregen signalen van meerdere omwonenden dat zij het beeld hadden dat de keuze gaat tussen woningbouw of een park. Wij hebben van meet af aan aangegeven dat er hoe dan ook bebouwing komt. Onze voorkeur gaat uit naar woningbouw vanwege de goede ervaringen elders en de woningbouwopgaven van de gemeente, aldus Bas Molijn. De opbrengsten van de verkoop van een deel van het Antesterrein hebben we nodig om de infrastructuur van het terrein te verbeteren en de klinieken van Antes te vernieuwen. We vinden het belangrijk dat de inwoners in de regio Rijnmond voor psychiatrische zorg terecht kunnen in moderne klinieken waar het verblijf bijdraagt aan het herstel van patiënten. De zorg die Antes biedt wordt, net zoals bij andere GGZ organisaties, gefinancierd door de gemeentes en zorgverzekeraars. Deze financiering is toereikend om de zorg te kunnen verlenen. Er wordt gesuggereerd dat Antes de opbrengsten van de verkoop van het terrein nodig heeft om de zorg te financieren. Ook dit is onjuist.” Nicole Hermans laat weten graag met de ‘overburen’ in gesprek te gaan. “Wij willen juist als goede buur samen met buurtbewoners en gemeente de plannen verder vormgeven.”

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant