Logo dehavenloods.nl


Geen extra maatregelen tijdens de hitte in Diergaarde Blijdorp

Rotterdam - Diergaarde Blijdorp treft deze warme dagen geen speciale maatregelen om dieren te verkoelen. Ook verfrissende versnaperingen voor de dieren zijn niet van toepassing. "Een visijsje krijgen ze ook in de winter."

De meeste van de dieren in Diergaarde Blijdorp zijn (sub)tropisch en kunnen prima overweg met dit weer. "Die hebben het naar hun zin. We hoeven dan ook geen speciale maatregelen te treffen, omdat de verblijven al zo zijn ingericht dat er water en schaduwplekken zijn daar waar dieren er behoefte aan hebben", vertelt een woordvoerster. En de ijsberen krijgen wel eens een visijsje (vis ingevroren in ijs), maar dat is ook om mee te spelen. Met als doel gedragsverrijking. Dat ijsje krijgen ze niet alleen speciaal in de zomer.

Dat het weer van invloed is op de dieren is zichtbaar bij de stokstaartjes, echte zonaanbidders, en de Aziatische leeuwen. "Die komen pas in actie als het echt nodig is. Het liefst liggen ze de hele dag te soezelen", aldus de woordvoerster. Het Aziatische neushoornjong Karuna en haar moeder nemen net als de olifanten wel vaker een frisse douche en een badderpartij.

De 3400 zonnepanelen op het Oceanium zorgen direct voor constante koeling van het pinguïnverblijf. Het hele jaar is het daar dezelfde constante temperatuur. Het grote aantal zonnepanelen zorgt voor voldoende elektriciteit. "Zo veel dat voor ruim 100 huishoudens aan elektriciteit voorradig is."\

(Door Gerrit van Loon)

Reageer als eerste
Meer berichten