Logo dehavenloods.nl


'Door dansen heb ik voornamelijk mijn soepelheid terug.' (Foto: Rob Hogeslag)
'Door dansen heb ik voornamelijk mijn soepelheid terug.' (Foto: Rob Hogeslag)

Dansen met een ziekte als MS is niet altijd even makkelijk

Rotterdam - "Door dansen heb ik voornamelijk mijn soepelheid terug. Mijn lenigheid was beperkt door de MS en dan ga je je hele lijf langzaamaan minder bewegen", vertelt Esther de Vos.

Door Nynke Vermaat

Toch stond zij donderdag met meer dan tien andere dansers op het podium voor de uitvoering van PUUR bij de Rotterdamse Schouwburg. Dansers met parkinson, MS of reuma van de Rotterdamse vereniging Dance for Health dansten er een choreografie van Krisztina de Châtel.

De Châtel werkte al eerder samen met groepen die je niet zo vaak op het podium ziet. Zo bracht ze in de choreografie Fire (2013) dansers en brandweermannen samen, haalde ze in Zooi (2005) vuilnismannen het podium op en nu dus dansers met een lichamelijk beperking. Voor de dansers was het de eerste keer dat ze een stuk opvoerden van een professionele choreograaf.

Dansen met een ziekte die niet alleen het lichaam maar ook de cognitieve functies aantast, is niet altijd even makkelijk, vertelt Esther. "Bij iedereen uit de ziekte zich anders dus iedereen moet heel erg op zijn eigen kunnen letten. Het is wel mooi om te zien dat iedereen zijn eigen ding doet. Als iemand zijn arm minder ver op kan tillen dan de ander is dat geen probleem. Maar er word ook veel flexibiliteit van de geest verwacht. Sommige pasjes bijvoorbeeld bleven maar veranderen, voor mensen met cognitieve problemen is dat pittig."

Dat het een uitdaging zou zijn, stond op voorhand vast. "Voorop staat natuurlijk dat het hartstikke leuk is om zo'n project te doen", vertelt Marc Vlemmix, oprichter van Dance for Health. "Daarnaast train je je geheugen op een andere manier dan tijdense de reguliere lessen. En je leert je schaamte voorbij te gaan als je het podium op gaat met al je gebreken. Dat zijn hele intense en mooie processen waarbij mensen zichzelf overwinnen."

Danser Marjan Sijbrandij sluit zich daarbij aan: "Qua memoriseren werden we erg op de proef gesteld, maar deze voorstelling was een fijn moment om te laten zien dat iedereen er mag zijn en dat je meer kunt doen dan je denkt."

Marjan heeft pas sinds een jaar de diagnose MS. Ze is gaan dansen om zowel mentaal als fysiek de ziekte te accepteren. "De muziek en het dansen werken voor mij ontspannend en als ik me lichamelijk goed voel, voel ik me geestelijk ook beter."

De voorstelling PUUR zal alleen nog op vrijdag 23 juni in de Westerkerk in Amsterdam te zien zijn. De danslessen van Dance for Health zijn het hele jaar door. In Rotterdam zijn groepen voor parkinson, reuma en MS.

(Door Nynke Vermaat)

Reageer als eerste
Meer berichten