Laurens Klein en Dzjabrail Gireev bedachten het spel Klootzakken tijdens de lockdown.
Laurens Klein en Dzjabrail Gireev bedachten het spel Klootzakken tijdens de lockdown.

Geen werk, wel een kaartspel

Algemeen 342 keer gelezen

Rotterdam - Twee Rotterdamse studenten hebben tijdens de vorige gedeeltelijke lockdown in maart een flinke carrièreswitch gemaakt. Laurens Klein (23) en Dzjabrail Gireev (23) werkten allebei als medewerker publieksservice bij het Luxor Theater. Maar daar was op een gegeven moment geen werk meer voor ze. Nu, in de tweede lockdown, is hun kaartspel ‘Klootzakken’ te koop.

door Nynke Vermaat

“De laatste weken zijn we er heel druk mee,” vertelt Laurens, “want de productie start vandaag. Maar we krijgen er allebei veel energie van, vooral als we zien dat er bestellingen bij komen.”

Ironisch genoeg is het idee het spel ontstaan tijdens het spelen van een online computergame. In de lockdown was afspreken niet echt een optie voor de twee, dus spraken ze elkaar vaak via Call of Duty Warzone. Tijdens een van deze gesprekken opperde Laurens het idee van een Nederlandse versie van het Amerikaanse kaartspel ‘Cards Against Humanity’. “Dat was niet serieus bedoeld. Maar Dzjabrail kwam er daarna op terug. Hij vond het een goed idee en had gekeken of het niet al bestond. Toen heeft hij me enthousiast gemaakt.”

Cards Against Humanity werk als volgt: Er zijn twee soorten kaarten. Die met het begin van een zin of een vraag, en kaarten om die zin mee af te maken of de vraag mee te beantwoorden. De jury legt een invulzin of vraag neer en de spelers moeten deze afmaken of beantwoorden met een van de kaarten in hun hand. De jury bepaalt wie de grappigste, duisterste of grofste combinatie maakt. Deze speler wint de ronde.

Een voorbeeld uit het Klootzakken-spel: ‘Waar zie ik mijzelf in vijf jaar?’ Mogelijke antwoorden zijn bijvoorbeeld: ‘Een gestolen fiets kopen van de lokale junkie’ of ‘Vreemdgaan met je schoonmoeder’. Dit valt nog mee, maar er zijn ook kaartjes over boomers, Hiv-naalden in treinstoelen en necrofilie.

Het spel heeft 450 kaartjes waar Laurens en Dzjabrail zelf de teksten voor bedacht hebben. Op de website staat dat suggesties voor speelkaarten welkom zijn. “De inspiratie was niet op, we hebben zelfs honderd kaarten geschrapt, maar humor is heel subjectief en zo komt er wat meer variatie in”, vertelt Laurens. “We hebben ook al ideeën voor uitbreidingspakketten waaronder bijvoorbeeld een Rotterdamse kaartenset.”

Inspiratie voor de kaarten haalden de twee vooral uit actualiteiten en semi-bekende Nederlanders, zoals Rapper Sjors (uit Man Bijt Hond). “Aan het eind hebben we kritisch naar de kaarten gekeken en hebben we gezorgd dat racistische grappen en directe beledigingen er niet in voorkomen. Verschillende leeftijdsgroepen hebben het spel al gespeeld en iedereen vond het leuk. Ook mijn ouders”, zegt Laurens.

Toch hoopt Laurens weer bij het Luxor te gaan werken als dat weer kan. “Ik heb er met veel plezier gewerkt en veel vrienden aan overhouden.” En zakenpartner Dzjabrail natuurlijk.

Meer info: klootzakkenspel.nl

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant