Logo dehavenloods.nl


Thomas Pier (24) was een half jaar lang taalmaatje van de Syriër Mahmoud Kolhasan (37).
Thomas Pier (24) was een half jaar lang taalmaatje van de Syriër Mahmoud Kolhasan (37).

Na taalmaatje Thomas Pier heeft Mahmoud Google niet meer nodig

Rotterdam - De Nederlandse student Thomas Pier (24) was een half jaar lang taalmaatje van de Syriër Mahmoud Kolhasan (37) die sinds augustus 2016 in Rotterdam woont. Mahmoud doet mee met het programma van Stichting Nieuw Thuis Rotterdam. De stichting wil 200 Syrische gezinnen met een verblijfsvergunning een nieuw thuis in Rotterdam bieden met een huurwoning en een intensief integratieprogramma. Thomas vertelt aan De Havenloods over zijn tijd als taalmaatje.

Hoe ging de communicatie in het begin?

"Verrassend goed! Ik vond het opmerkelijk om te zien hoe goed je met elkaar kan praten, ondanks dat je geen gemeenschappelijke taal hebt. Dit ging dan vaak door te wijzen, uitleggen met de woorden die je allebei wel kent of door bepaalde dingen uit te beelden."

Wat vond je het meest opmerkelijke verschil?

"Syriërs zijn erg beleefd en gastvrij. Op een middag zou ik komen lunchen om de Syrische keuken uit te proberen. Toen ik aankwam, bleek dat ook de coach van het gezin was uitgenodigd. We zaten net aan tafel, toen onverwacht de woningbouwvereniging langskwam met drie man. Ook deze mensen werden meteen uitgenodigd om te eten. Die gastvrijheid voor onverwachte gasten vond ik erg mooi om te zien."

Wat betekende jij als taalmaatje voor het gezin?

"Ik merkte sterk dat ik een Nederlandse vriend was. Ik kwam wekelijks langs en elke keer wilden ze van alles weten over de Nederlandse taal en cultuur. Ook vroegen ze me hoe ze bepaalde woorden uit hun Nederlandse les moesten uitspreken."

Hoe ging de communicatie tussen jullie aan het einde van het half jaar?

"De communicatie ging met sprongen vooruit. Een gesprek voeren ging steeds beter en aan het einde hoefden we vrijwel nooit meer een woord te googlen om te laten zien wat we bedoelden."

Welke raad geef je potentiële taalmaatjes mee?

"Doen! Het kost je maar een paar uur per week en het is leuk om te doen. En je leert van alles over een andere cultuur, keuken en geloof."

Reageer als eerste
Meer berichten