Logo dehavenloods.nl


'We blijven altijd met bergen verse spullen en potjes kruidenmixen zitten. Pure verspilling én we eten te veel.'
'We blijven altijd met bergen verse spullen en potjes kruidenmixen zitten. Pure verspilling én we eten te veel.'

Hoe krijg je lol in duurzamer leven?

Rotterdam - "Mijn man Peter is de chef-kok in huis" erkent Lilian volmondig. "Dat heb ik me lang en graag aan laten leunen, maar de laatste tijd begon ik me te ergeren. Omdat hij liefst iedere dag een galadiner op tafel zet. Daardoor blijven we altijd met bergen verse spullen en potjes kruidenmixen zitten die over de datum zijn. Pure verspilling én we eten te veel."

Ondanks voorlichtingscampagnes van de overheid gooit de gemiddelde Nederlandse consument per jaar 155 euro eten weg, dranken niet meegeteld. "Daar probeer ik een einde aan te maken", stelt Lilian gedecideerd.

"Als Peter vandaag uitgebreid kookt, mag hij morgen niet achter de pannen. Dan doe ik dat. Ik kijk eerst wat we nog allemaal hebben en duik dan het internet op. Daar vind je de leukste recepten voor restverwerking. Peter mag wel uitkijken. Straks kook ik beter dan hij."
Een van de redenen voor verspilling is dat slechts 38 procent van alle consumenten het verschil kent tussen de tenminste houdbaar tot-datum (tht) en 'te gebruiken tot'. In beide gevallen wordt op de aangegeven datum voor de zekerheid maar alles in de kliko gekieperd. Op de website van het Voedingscentrum kun je van 2000 producten vinden hoe lang je kunt bewaren als de verpakking eenmaal open is en hoe lang ze na de tht-datum nog te gebruiken zijn.
Voor kleding geldt vaak dezelfde weggooi-woede als voor voedsel. Maar kledingtrends volgen elkaar zo snel op dat wat je nu niet meer aan wil, over twee zomers weer helemaal hot kan zijn. Ook dat herkent Lilian. "Ik ben als tiener heel slank geweest maar dát gaat me nooit meer lukken. Daarom heb ik mijn kasten flink uitgemest en wat echt niet meer kan weggeven of naar een kledingcontainer gebracht."
Op sites als www.duurzaamthuis.nl vind je ook gebruiksgegevens van diverse apparatuur.

Reageer als eerste
Meer berichten