Het eindproduct
Het eindproduct Foto: Miniworld
FOTOREPORTAGE

Een metro op twee walvisstaarten... Zó bouw je dat in het klein!

Algemeen 21 keer gelezen

Rotterdam - Wat leuk is dit! Miniworld Rotterdam heeft de metro die bij Spijkenisse op twee walvistaarten terecht kwam in het klein nagebouwd. Dat wisten we natuurlijk al. Maar in dit ingezonden stuk vertellen hoe ze dat gedaan hebben én kun je de foto’s zien!

In de nacht van 1 op 2 november 2020 gebeurde er iets heel aparts in Spijkenisse. Bij eindstation de Akkers ramde een metro zich door de stootblokken aan het einde van het perron en kwam terecht bovenop een kunstwerk, dat de vorm heeft van twee walvis staarten. De beelden van de metro op de staart gingen de hele wereld over. Dit beeld moest natuurlijk wel vereeuwigd worden in onze miniatuurwereld.

Miniworld speelt altijd graag in op de actualiteit. En deze gebeurtenis was wel heel bijzonder. Het  kunstwerk getiteld ‘Saved by a Whale’s Tail’ van Maarten Struijk werd letterlijk de redding van een metro en zijn bestuurder in Spijkenisse. De beelden gingen de hele wereld over en de roep om de metro op de walvisstaarten te laten staan werd steeds luider. Des te meer reden voor de medewerkers van Miniworld om deze absurde gebeurtenis na te maken. Kortom: werk aan de winkel.

Onze modelbouwers zijn direct aan het werk gegaan om dit voorval in miniatuur te vereeuwigen. En dat was nog wel een klus! We vonden een passende locatie in onze miniatuurwereld en speciaal voor deze scene bouwden we een nieuw metrospoorviaduct.
Intussen werd in ons modelatelier gewerkt aan het maken van de walvisstaarten. Deze zijn gemaakt van hout, aluminium horgaas en hier overheen een laag gips, dat vervolgens helemaal met de hand is gevormd tot een walvisstaart. Dit is vooral heel veel werk met schuurpapier. En de staarten zijn zoveel mogelijk met de juiste kleur geverfd.
Hierna was het zaak om een metro te bouwen. We hadden een model in huis wat leek op de metro, allen was deze blauw en wit van kleur. Deze hebben we opnieuw geschilderd in zilver en de huisstijl van RET werd aangebracht met stickers.
Het spoorviaduct, de walvisstaarten en de metro zijn vervolgens samengebracht op een mooie zichtlocatie in onze miniatuurwereld. Vanaf nu is deze bijzonder gebeurtenis vereeuwigd in onze miniatuurwereld!

Sinds 19 november is deze bijzonder gebeurtenis vereeuwigd in de miniatuurwereld en te zien voor bezoekers. Het is nog wel even zoeken hoorden we, want ja, het blijft schaal 1:87.’
 

Het maken van het kunstwerk save a whale's tail
Het maken van de RET metro

Uit de krant