De altijd goedlachse en vrolijke Hassan Jatim volgde zijn passie en zijn hart en koos voor een baan in het onderwijs. (Foto: Galerie Hommes)
De altijd goedlachse en vrolijke Hassan Jatim volgde zijn passie en zijn hart en koos voor een baan in het onderwijs. (Foto: Galerie Hommes)

Het vriendelijkste gezicht van Charlois is overleden: ‘Dank voor alles, lieve Hassan’

Algemeen 512 keer gelezen

Rotterdam - Op 18 november is na een kort ziekbed, Hassan Jatim, een verbinder en geliefd inwoner van de wijk Oud-Charlois op 53-jarige leeftijd, overleden. Hij laat zijn vrouw Lisette, zoons Ismael (13) en Amir (16) en de buurt in vertwijfeling en diepe verslagenheid achter.

door Joop van der Hor

Jatim was jarenlang als vrijwilliger en barman actief bij Galerie Hommes aan de Charloisse Kerksingel. Voor vriendin en galeriehoudster Jannie Hommes is het een tweede harde klap in korte tijd. Op 29 februari van dit jaar overleed haar liefde en partner Leo van Die, en nu dus ook ‘het vriendelijkste gezicht van Charlois’ Hassan Jatim. “Zo’n zes jaar geleden kwamen Leo en ik in contact met Hassan”, vertelt Hommes. “Bij de Kaatsbaan lag een enorme berg aarde. Een man met een vrolijke gebreide oranje muts begon een kruiwagen vol aarde te scheppen. Was dit wellicht een nieuwe buur die daar met zijn kruiwagen in de weer was? Leo pakte schep en kruiwagen en hielp spontaan mee. Zo begon een vriendschap van twee lieve mooie mannen.”

De in Casablanca geboren Jatim studeerde aan de Sidi Mohamed Ben Abdellah Universiteit in Fez. Rond zijn dertigste kwam hij naar Nederland waar hij na een carrière in het bedrijfsleven in 2002 voor zijn passie en het basisonderwijs koos. In het onderwijs kwam zijn sociale karakter, zijn talent om mensen te verbinden en kinderen te laten groeien, pas goed tot uitdrukking. Hij werkte vele jaren op scholen in Rotterdam-Zuid.

Hommes: “Hassan, met zijn gastvrijheid, enthousiasme en bereidheid om altijd en overal te helpen, stralende lach en zijn attente vriendelijke uitstraling had in korte tijd veel vrienden gemaakt. Hij hielp in de galerie en was de man van de barbecue bij bewonersfeesten en de mini-muziekfestivals op het plein. Samen met zijn soulmate Lisette richtte hij muziekschool ‘Onder aan de Dijk 54’ op. Daar werden muzieklessen, kleinschalige concerten en theater gegeven. Na een oproep via Rijnmond ontvingen ze uit heel Nederland muziekinstrumenten waarmee kinderen zonder instrument toch thuis konden oefenen. Het verwilderde stuk groen achter hun huis werd samen met de buurvrouwen omgetoverd tot een ontmoetingstuin, waar Hassan het zware werk verrichte en zo ook een oogje in het zeil kon houden op het schoolplein.

“Lieve Hassan, door jou is ons leven definitief veranderd en leerden we wat gastvrijheid en behulpzaamheid betekenen. De berg aarde is verplaatst. Je werk hier is gedaan. Dank voor alles”, aldus Jannie Hommes.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant