Hoe druk wordt het rond de feestdagen in het centrum van Rotterdam?
Hoe druk wordt het rond de feestdagen in het centrum van Rotterdam? Foto: Yvonne Ehbel

Na Black Friday-gekte veel zorgen over drukte in de stad rond de feestdagen

Algemeen 29 keer gelezen

Rotterdam - Ook vandaag sluiten de winkels in het Rotterdamse centrum, en in de winkelcentra Zuidplein en Alexandrium weer eerder dan gepland. Om 17.00 uur moeten alle winkels op die plekken op slot zijn. Ondertussen nemen verbazing, boosheid én zorgen over de decembermaand toe na de grote Black Friday-drukte van afgelopen dagen, middenin de twee coronagolf.

In onder meer de horeca- en evenementensector heerst boosheid. ‘Ik mag niks organiseren en dit kan wel?’ of ‘door dit soort nieuwe besmettingshaarden moet ik straks misschien wel tot maart de deuren dichthouden’, is de teneur. Onder de facebookberichten bij De Havenloods is het gemopper op al die mensen die op koopjesjacht gingen niet van de lucht. Veel lezers rekenen erop dat ze bij nieuwe besmettingen feestdagen met de hele familie nu wel kunnen vergeten.

Burgemeester Aboutaleb besloot vrijdag in te grijpen toen het centrum van Rotterdam overvol raakte. Alle winkels moesten eerder dicht. Gisteren (zaterdag 28 november) nam de gemeente die maatregel opnieuw, toen ook in het Alexandrium en op Zuidplein. Vandaag dus weer.

Aboutaleb vertelde vandaag in het tv-programma Buitenhof dat de 25 burgemeesters in het Veiligheidsberaad eerder het kabinet hebben gevraagd om de koopgekte rondom Black Friday in de steden aan banden te leggen, bijvoorbeeld via een verbod. Dat heeft het kabinet geweigerd: ‘Ze vonden dat optreden een zaak was van de burgemeesters.’ En dus nam Aboutaleb dit weekend de maatregel om winkels eerder te sluiten. Ook is geprobeerd de verkeersstromen van en naar het centrum te reguleren zodat het minder druk zou worden.

Inmiddels leven er flinke zorgen over de komende weken, met de traditionele feestdagendrukte op komst. GroenLinks en de VVD hebben schriftelijke vragen gesteld aan burgemeester Ahmed Aboutaleb. Deze partijen willen onder meer weten welke maatregelen er worden genomen om de drukte in de winkelstraten de komende weken te voorkomen.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant