Tyrone Rickey-Lee 'TyLee'
Tyrone Rickey-Lee 'TyLee' Foto: Arie Bon

Het hart van Tyrone Rickey-Lee klopt twee keer zo snel sinds de moord op George Floyd

Algemeen 15 keer gelezen

Rotterdam - Ingezonden bericht van het Maaspodium over de voorstelling die Tyrone Rickey-Lee vrijdag geeft. Met dans, muziek en film wil Tyrone zijn visie geven op racisme in de huidige samenleving. ‘Mijn hart klopt twee keer zo snel sinds de publieke moord op George Floyd.’

Op vrijdag 4 december om 20:15 uur presenteert Tyrone Rickey-Lee ‘TyLee’ FRESH: 8:46 in het Maaspodium Rotterdam. Met een mix van dans, muziek en film ondersteunt Tyrone Rickey-Lee ‘TyLee’ met zijn Skyline Foundation de huidige movement tegen racisme en staat FRESH: 8:46 in het teken van bewustwording en mobilisering op een hoopvolle en kunstzinnige manier. Het belooft een bijzondere avond te worden met spoken word van Patrick Ribeiro, dans van Hassani le Couvreur en Argil Randon, de shortfilm 8:46, interviews en een talk met bruggenbouwer Dionne Abdoelhafiezkhan en met Jerry Afriyie, educator, dichter, kunstenaar, activist en oprichter van Nederland Wordt Beter.

Tyrone Rickey-Lee over FRESH: 8:46: “Mijn hart klopt de laatste tijd twee keer zo snel sinds de publieke moord op de zwarte man George Floyd door vier politieagenten in Amerika. De met een smartphone gefilmde moord was de spreekwoordelijke druppel die de emmer deed overlopen over wit geïnstitutionaliseerd geweld op zwarte lichamen. Deze publieke moord door Amerikaanse agenten beroerde het land zelf, de wereld en het versterkte op dat moment de Black Lives Matter (#BLM) movement.”

Dit was voor Tyrone aanleiding om in actie te komen en met zijn kracht, zijn kunstvorm dans en zijn vaardigheden iets te betekenen. Tijdens de coronacrisis heeft hij de shortfilm 8:46 gemaakt. De film duurt 8:46 minuten, net zo lang als de doodstrijd van George Floyd.

Tyrone: “De wereldwijde community heeft nu in de vorm van #BLM een wave aan ondersteuning gekregen door zijn dood. Zwart en wit strijden nu als één voor de goede zaak, voor bewustwording en erkenning om het leed. Het begint langzaam aan met het afschaffen van Zwarte Piet. Maar racisme is nog steeds zeer aanwezig in verschillende lagen van de samenleving. Daarom wil ik een statement maken vanuit de kunst. FRESH: 8:46 is een positief protest ondersteund door dans, met bewustwording als eerste stap en mobilisatie als tweede. Hiermee wordt de energie van protesten vastgehouden maar wel met een positieve twist.”

Vanwege de coronamaatregelen is er beperkt plek in het Maaspodium. Toch hoef je geen moment van deze FRESH te missen, want je kunt ook vanuit huis via de livestream intunen. Livestream tickets kosten €3,50 en zijn alleen online verkrijgbaar. Op vrijdag 4 december ontvang je in de loop van de dag via de mail de link. Met deze link kun je vanaf 20:15 uur meekijken.

Uit de krant