Ruud Tompot (links), Annet Venema en Patrick Jongmans interviewden ruim 150 ondernemers in coronatijd.
Ruud Tompot (links), Annet Venema en Patrick Jongmans interviewden ruim 150 ondernemers in coronatijd. Foto: Reset the World
The Reset Chronicles

Bikkelen in moeilijke tijden, ondernemers vragen 155 collega’s hoe zíj het aanpakken

Algemeen 404 keer gelezen

Rotterdam - Vanaf april dit jaar interviewden Patrick Jongmans, Annet Venema en Ruud Tompot 155 ondernemers over hoe het hen verging in tijden van corona. De bijbehorende website Reset the World werd meteen een hit. De interviews worden nu verzameld in een prachtig boek met de titel ‘The Reset Chronicles’.

door Cathelijne Beijn

“Voor mijn werk help ik bedrijven hen te inspireren om verder te groeien”, vertelt Ruud Tompot. “Daar nodig ik sprekers voor uit, of ga met ondernemers langs andere bedrijven om ze aan elkaar te koppelen. Maar vanaf april was door de pandemie mijn agenda plotseling leeg.” Het werk droogde op en Ruud kon niets anders meer dan klagen over de situatie. “Ik was thuis niet meer te harden. Mijn vriendin werd knettergek van me en drong erop aan dat ik mezelf weer nuttig ging maken. Uit pure nieuwsgierigheid ben ik toen ondernemers uit mijn netwerk gaan interviewen. Gewoon om eens te horen hoe zij het aanpakten, in deze moeilijke tijd.”

Iedere kandidaat kreeg tien vragen over de invloed van corona op hun werk. Maar ook luchtige vragen als ‘sta je nu vaker in de keuken’, ‘welke films heb je allemaal al gekeken’ of ‘hoe zit ‘t met jouw humeur?’ kwamen voorbij. “Veel ondernemers zaten in zak en as en waren erg blij met de aandacht. Sterker nog: ik werd gebeld door mensen die maar wat graag hun verhaal wilden doen.”

De website met deze zogenaamde After Corona Sessies werd druk bezocht, en ook op Facebook en LinkedIn werden de verhalen gretig gedeeld. “We hebben niet alle interviews geplaatst, want sommige gesprekken waren té schrijnend. Zoals ZZP’ers die door de pandemie in één klap alles zijn kwijtgeraakt, of diep in de schulden terecht zijn gekomen. Die persoonlijke ellende hoefden we niet zo nodig wereldkundig te maken.”

Naast ondernemers als horecabaas Willem Tieleman, begrafenisondernemer Katja Hehenkamp, dj André Dadi en modegoeroe Margreeth Olsthoorn sprak Tompot ook met bekende Rotterdammers als Ted Langenbach, Sander de Kramer en Kim Heinen. Was er een rode draad te ontdekken in de gesprekken? Ja, zegt Ruud stellig. “Ik zag vooral veel positivisme. Als mensen diep in hun hart kijken willen ze wel terug naar hoe het was, maar niet op de manier waarop het ging. Ze ervaren opnieuw de schoonheid van het leven en hebben weer échte gesprekken met elkaar.”

Het boek ‘The Reset Chronicles’ wordt een compleet tijdsdocument met niet alleen verhalen, maar ook nieuwsberichten uit de coronamaanden, muzieklijstjes met guilty pleasures, foto’s, inspirerende ideeën van Coronadoeners en lijstjes als ‘wat was de meest populaire snackbar tijdens corona?’ Schrijf je nu in via www.resettheworld.nl/boek, dan valt het boek begin 2021 op je deurmat.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant