Rotterdammer Winfried Baijens presenteert onder andere het NOS Journaal. (Foto: Stefan Heijdendael)
Rotterdammer Winfried Baijens presenteert onder andere het NOS Journaal. (Foto: Stefan Heijdendael)

Extra leven, de rámen opengooien, dát wil Winfried Baijens in 2021!

Algemeen 20 keer gelezen

Rotterdam - Journaalpresentator en Rotterdammer Winfried Baijens presenteert dit jaar het traditionele NOS Journaal Jaaroverzicht 2020, dat maandag 28 december wordt uitgezonden.

door Cathelijne Beijn

Het was een jaar waarin we, naast een pandemie, te maken kregen met heftige en emotionele Black Lives Matter-protesten, een allesverwoestende explosie in de haven van Beiroet en Amerikaanse presidentsverkiezingen. Kortom: het was een jaar om nooit te vergeten. 

Hoe was dat voor Winfried, om zo terug te blikken op 2020? “Als je alle gebeurtenissen zo achter elkaar zet, verwerk je het bijna op een therapeutische manier. Het was zo’n bizar heftig en tegelijkertijd opwindend jaar, in vele opzichten. Het duizelt als je beseft wat er allemaal is gebeurd. Maar ondanks alle misère en corona, dat ons leven compleet op z’n kop zette, zag ik ook veel hoop. Tijdens de eerste lockdown schrokken we ons helemaal te pletter toen ons luxeleventje plotseling wegviel. Maar we beseften vooral hoe fragiel onze samenleving en gezondheid is, en hoe magertjes onze spaarrekening bleek. Eigenlijk lopen we met z’n allen over een dun laagje ijs. Middenin de crisis stonden mensen op om elkaar helpen, en lukte er heel veel. Er belangeloos voor elkaar zijn; ik hoop dat we dat gevoel vasthouden.”

Wat wil jij het liefst, als straks alles weer gewoon kan? “Ik wil vooral weer de vruchten plukken van de stad. Niet hoeven na te denken, maar de straat op gaan en alles weer doen. Een talkshow maken voor een volle zaal in Theater Walhalla, met Ari Deelder. Bitterballen eten bij Cafe Steijn en dronken worden op het terras. Zweten en dansen in een club. Ik wens dat Aboutaleb zich nu realiseert dat uitgaan ook een maatschappelijk waarde heeft, en niet alleen overlast veroorzaakt. Clubs zijn een vrijplaats voor creatievelingen en een comfortzone voor mensen die zich anders voelen. Als het uitgaansleven op slot blijft, zitten we straks alleen nog achter een beeldscherm. Een slechte ontwikkeling. Dit wordt het jaar dat de ramen weer worden opengegooid en alles mag. We moeten extra leven!”

Uit de krant