Een eeuw lang oudbouw van Maas: van drankmisbruik tot geheime lift

Algemeen 82 keer gelezen

Rotterdam - We kregen een bericht ingestuurd van Maas theater en dans. Het oude gedeelte van Maas is dit jaar precies een eeuw oud. Dit is het verhaal van die eeuw, van een scheepvaartvereniging tot medisch centrum en van drankmisbruik tot geheime lift.

‘Het grote glazen Maaspodium-huis is bij velen bekend, maar achter het glazen huis schuilt de oudbouw waar Maas theater en dans met haar kantoren, een educatieruimte en studio gevestigd is. Dit mooie gebouw met haar kenmerkende rode deuren viert dit jaar zijn 100-jarig bestaan. 

Voordat Maas in 2013 intrek nam in het pand aan de Sint-Jobsweg 3, ging er een hele geschiedenis aan vooraf en heeft het pand in de afgelopen jaren van binnen en -buiten een aardige metamorfose ondergaan. Zo was de originele ingang eigenlijk om de hoek aan de rechterzijde van het pand, de brievenbusgleuf zit er nog, is er ooit een lift geplaatst door één van de vorige bewoners en hebben wachtkamers plaats gemaakt voor kleedkamers. Hoe het allemaal begon 

De eerste bewoner van de oudbouw in 1920 was de Scheepvaart Vereniging Zuid. Niet zo verrassend, want zo’n beetje het hele gebied grenzend aan Schiehaven en Coolhaven was scheepvaart- en transportgebied. Op de groene ronde koepels op diverse gebouwen in deze omgeving prijken nog altijd de initialen S.V.Z. (Scheepvaart Vereniging Zuid). Iedere dag werd aangekomen zeevracht over en weer via goederentreintjes vervoerd, vlak langs de oudbouw aan de Sint-Jobsweg. Destijds dé locatie waar het werk werd uitgegeven, de scheepvaartwerkers hun loon ontvingen en de eerste centen vaak direct werden gespendeerd in de dichtstbijzijnde kroeg. De Volksbond Tegen Drankmisbruik hoopte de mannen een beetje in toom te houden door zich zichtbaar, met grote letters op de gevel, in het pand te vestigen. Of het echt geholpen heeft blijft een vraag. 

In de jaren ’70 werd het pand overgenomen en veranderd in een medisch centrum waarvan op de bovenverdieping en in het Jeugdtheaterhuis (ook gevestigd in de oudbouw) de sporen nog te zien zijn. Bijvoorbeeld de “geheime” lift die inmiddels al jaren buiten dienst is, maar er nog steeds zit. Of de laboratorium nooddouche om eventuele gevaarlijke stoffen direct af te kunnen spoelen. Vervolgens nam in 1984 de derde bewoner, het Onafhankelijk Toneel haar intrede en huisvestte hier tot 2013. Met de komst van het OT werd het pand getransformeerd tot een waar theaterhuis en werden onder andere de wachtkamers eruit gesloopt en kleedkamers daarvoor terug geplaatst. In 2013 verhuisde het OT naar een andere locatie en nam Maas intrek in het pand dat inmiddels een bijzondere geschiedenis kent. 

Ook de afgelopen jaren is er van binnen nog veel verbouwd: kantoorplekken en de educatieruimte zijn van verdieping gewisseld en onlangs is er zelfs een geluidsstudio in het pand geplaatst. Dynamisch Delfshaven Al die indrukwekkende veranderingen gaan niet alleen op voor de oudbouw aan de Sint-Jobsweg, maar gelden ook voor het hele Schiehavengebied aan de rand van deelgemeente Delfshaven. Wat vroeger vooral poldergebied was, veranderde in de afgelopen 100 jaar tot een plek van bedrijvigheid en transport. Met de komst van de Schiecentrale en het Lloydkwartier is het nu een dynamische en levendige omgeving met unieke ondernemers, horeca, woningen en bijzondere instellingen als Maas.’

(Ingezonden door Job Maas van Maas theater en dans)

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant