Take Zonneveld traint op Papendal, waar hij ook woonruimte heeft. Hij focust op het outdoor atletiekseizoen. (Archieffoto: Orange Pictures)
Take Zonneveld traint op Papendal, waar hij ook woonruimte heeft. Hij focust op het outdoor atletiekseizoen. (Archieffoto: Orange Pictures)

Rotterdammers toppers vertellen over sporten tijdens lockdown

Algemeen 16 keer gelezen

Rotterdam - In de harde lockdown ligt de amateursport stil, maar mogen topsporters blijven trainen en wedstrijden spelen. Voor de meesten verandert er niet zoveel, omdat ze al op een topsportlocatie en/of met een nationale selectie trainden.

door Emile Hilgers

Hockeyster Marloes Keetels (27) kon na het staken van de hoofdklasse competitie, tweeënhalve maand geleden, vier à vijf keer per week met het Nederlands team blijven trainen. “Daar ben ik heel blij om. Er waren geen wedstrijden, maar we konden onder elkaar wel gewoon blijven hockeyen bij Kampong en in het Wagener Stadion. Als ik ook weer bij Den Bosch train, ga ik van driekwart weer naar de volledige trainingsintensiteit.”

Dat Koning Winter het waterveld in een glijbaan kan doen veranderen, beseft Marloes maar al te goed. “In de huidige omstandigheden is alles onzeker. Ik heb geleerd om één week vooruit te kijken en wel een plan te hebben, maar nog niet teveel na te denken over wat daarna komt. Ik hoop dat eind januari de competitie weer begint, maar alleen als we daar bij de club klaar voor zijn.”

Para-atleet Take Zonneveld (23) verwacht dat misschien massages niet meer mogen en dat wellicht een trainingsstage op Tenerife wordt geschrapt. “Maar ik heb er nog niets over gehoord. Op Papendal is er vergeleken met de eerste lockdown weer meer mogelijk qua trainen. Ik heb er nu een studio, zodat ik niet meer heen en weer hoef te rijden vanuit Schiedam.”

Afgelopen zomer verbeterde Take zijn persoonlijk record kogelstoten van 9.26 naar 9.62 meter en haalde de limiet voor de Paralympische Spelen. Indoor traint hij wel, maar zijn er geen wedstrijden voor zijn categorie (F40, lichaamslengte tot 1.30 meter). “Ik focus me volledig op de outdoor atletiek.”

Zwemster Rosey Metz (19) heeft na de Qualification Meet even een ‘vakantie’, zoals ze een tijdje niet sporten noemt. “Ik ga op 28 december weer trainen, en vanaf 4 januari weer fulltime. Wáár weet ik nog niet zeker. Het wordt Den Haag of Rotterdam. Qua reizen is het ongeveer even ver voor mij, maar het Hofbad is vertrouwd van toen ik nog met het Nederlands team trainde.”

In april en op het EK kan Rosey zich kwalificeren voor de Olympische Spelen. Omdat de Europese kampioenschappen kort voor Tokyo zijn, wil ze liefst al de eerstvolgende kans benutten. “Het lijkt, gezien de omstandigheden, nog ver weg en onzeker. Maar topsporters kijken nu eenmaal zolang het kan uit naar de Spelen.”

Uit de krant