Afbeelding
Foto: Droom en Daad

Bijzondere nieuwe beelden in de stad: groene deur langs de Maas en vlecht aan Westersingel

Algemeen 13 keer gelezen

Rotterdam - We krijgen er twee nieuwe beelden van allure bij in Rotterdam. Langs de Maas op Zuid komt een gigantische groene deur te staan, en de beeldenroute langs de Westersingel krijgt er een ‘vlecht’ bij. 

Stichting Droom en Daad zal met ingang van 2021 het stadsbeeld van Rotterdam verder verrijken met beelden van internationale kunstenaars. Volgend jaar worden de eerste twee beelden geplaatst: L’ge d’Or van Gavin Turk en The Plait van Kalliopi Lemos. Beide sculpturen stonden afgelopen najaar opgesteld in Regent’s Park in Londen.

Groene deur

Een openstaande deur van groen beschilderd brons – meer dan levensgroot met een gegoten bronzen deurklink en een sleutelgat. L’ge d’Or (Green) van ‘Young British Artist’ Gavin Turk is de zesde in een unieke serie van acht, waarbij alle deuren een andere kleur, vorm en handgreep hebben. De deur doet denken aan het schilderij La Victoire van Magritte. De titel verwijst naar de gelijknamige surrealistische film van Luis Bunuel. L’ge d’Or wordt in 2021 op een nader te bepalen plek op de zuidoever aan de Maas geplaatst. 

Grote vlecht

Een rechtopstaande vlecht van donkerbruin haar met een lengte van 6,5 meter. The Plait (de vlecht) is een stalen sculptuur van Kalliopi Lemos. Lemos, geboren in Griekenland en werkzaam in Londen, staat bekend om haar grootschalige openbare installaties. The Plait maakt deel uit van haar recente beeldenserie Tools of Endearment, over de rol van vrouwelijkheid in de moderne samenleving. Het afknippen van de haarvlecht, zinspeelt op een gebaar van ongehoorzaamheid, een radicaal persoonlijk gebaar tegen (patriarchale) dwang. Maar ook het afsnijden van oude ideeën, van verandering, als een daad van bevrijding en coming of age. The Plait wordt in 2021 geplaatst in het centrum van Rotterdam. De beoogde locatie is het beeldenterras aan de Westersingel. 

Beeldencollectie Rotterdam

De stad Rotterdam beschikt over een vooraanstaande collectie beelden in de openbare ruimte van internationale kunstenaars, waaronder Auguste Rodin, Henry Moore, Alexander Calder en Willem de Kooning. Deze collectie kwam vanaf 1945 tot stand, vaak geïnitieerd en gefinancierd door particulieren. Met de beelden van Gavin Turk en Kalliopi Lemos blaast Stichting Droom en Daad deze traditie nieuw leven in, in samenspraak met CBK Rotterdam.

Afbeelding

Uit de krant