Afbeelding

‘Tijdens lockdown zie je de ware aard van mensen: er zijn egoïsten, én helden’

Algemeen 9 keer gelezen

Rotterdam - Onze columnist Rachid Benhammou vertelt in De Havenloods van deze week over de ware aard van mensen die juist in tijden van lockdown naar boven komt. Rachid ziet egoïsten, én helden!

Een tijdje geleden werd ik gevraagd om verhalen te schrijven voor de website van stichting Humanitas, de welzijnsorganisatie in Feijenoord. Verhalen over magische momenten of over bijzondere mensen die iets voor hun wijk betekenen. Ik ging meteen, vol enthousiasme, aan de slag omdat ik de kans om de mensen achter deze verhalen te ontmoeten, niet wilde laten schieten. Mensen zoals Omar en Marouane uit de Afrikaanderwijk.

De twee 16-jarige vwo-leerlingen maakten zich, met het oog op de kerstvakantie en oudejaarsavond, zorgen over jongeren die zich vervelen en vonden dat ze iets moesten doen. Ze boden zich aan als vrijwilliger en wilden zelf activiteiten organiseren. Door de lockdown gingen deze activiteiten niet door, maar dat deerde ze niet en ze gingen aan de slag met iets anders; de nobele taak om, nog vóór de kerstdagen, maar liefst 1000 kerstkaarten te bezorgen bij ouderen in de Afrikaanderwijk.

De lockdown brengt een hoop ellende met zich mee. Maar het brengt ook de ware aard van een samenleving naar boven. Een samenleving in de war, druk bezig met hoe om te gaan met deze nare situatie. Sommigen doen dat door tegendraads te zijn. Door zich als kleine verwende nesten te gedragen en schijt te hebben aan de maatregelen én aan de rest van het land. Hen noem ik egoïsten.

Anderen stellen zich juist dienstbaar op en proberen er wat van te maken. Voor zichzelf én voor anderen. Zoals Omar en Marouane. Hen noem ik helden. In aanloop naar de kerstdagen, lees je verontrustende berichten. Over illegale feestjes. Of over de politie, die zich ernstige zorgen maakt over jongeren die dreigen met vuurwerkbommen te gooien naar hulpdiensten, met de jaarwisseling. Gelukkig lees je ook berichten over mensen die de kerstgedachte wél snappen. Namelijk dat je even niet egoïstisch moet zijn en soms ook naar de ander moet omkijken. Die berichten maken me wel blij. Fijne dagen!

Rachid Benhammou is cultureel ondernemer en freelance journalist.

Column

Uit de krant