Jaël Kaat: “Dat de horeca weer open ging, was echt een hoogtepunt. Ik heb toen veel heftige katers gehad.”
Jaël Kaat: “Dat de horeca weer open ging, was echt een hoogtepunt. Ik heb toen veel heftige katers gehad.”

Jaël Kaat wil weer léven en niet de hele tijd discussiëren over maatregelen

Algemeen 32 keer gelezen

Rotterdam - Pakketten samenstellen, orders bevestigen, dozen vullen, bezorgen. En opnieuw. Zo zag Jaël Kaats jaar er grotendeels uit. Toen tijdens de eerste lockdown het idee van Support Your Locals naar Rotterdam kwam, wierp Jaël zich op als kartrekker om boodschappenboxen met eten van lokale producenten te maken en te verspreiden.

door Nynke Vermaat

“Het was een onrustig jaar. Ongepland maar leuk. Mijn plannen om een master in Brussel te gaan doen en om Frans te leren zijn de koelkast in gegaan. Maar ik heb mijn eigen ondernemende geest goed leren kennen.”

Inmiddels heeft Jaël al duizenden dozen ingepakt. Van paasboxen tot kerstpakketten. Gestaag draaide Support Your Locals 010 sinds de eerste lockdown door. “Ik dacht dat het voor een paar maanden zou zijn, maar toen kwamen er wat meer zakelijke aanvragen. Voorlopig blijft het nog bestaan, maar we moeten even kijken hoe we verder gaan. Er zijn namelijk ook andere leuke plannen voor het pand waar we in zitten. We willen er een makersplek van maken op het gebied van eten. Een plek om makers en retail te verbinden.”

Of haar jaar hoogtepunten had? Zeker! “Dat de horeca weer open ging, was echt een hoogtepunt. Ik heb toen veel heftige katers gehad”, grapt ze. “Maar ook dat ik een demonstratie heb helpen organiseren tegen de anti-abortusbeweging. Dat was met De Bovengrondse, een feministische organisatie.”

Boos

Jaël woont samen met Tsjomme, mede-eigenaar van Kaapse Brouwers. Zo zag ze van dichtbij wat dit jaar heeft gedaan met mensen die in de horeca werk(t)en. En dat heeft te maken met wat voor haar een dieptepunt was afgelopen jaar: “Ik heb me geschaamd voor Rotterdam en hoe druk het was in de stad. Ik doe zelf alles heel veilig, zie geen vrienden, ga niet naar de winkels. En dan zie ik de straten vol met mensen, terwijl hier iemand gedwongen thuis zit. Daar werd ik echt boos van.”

Verschillen

In het nieuwe jaar zal niet alles gelijk koek en ei zijn, denkt Jaël. “Ik ben hoopvol, maar ik ben benieuwd of de sfeer in de stad een beetje hetzelfde kan worden. Ik denk dat daar wel even wat tijd overheen gaat. Ook omdat er zoveel verschillen tussen mensen zijn ontstaan. Ik hoop dat als er een ‘nieuw normaal’ komt, we weer gewoon kunnen gaan leven en niet elke dag hoeven te discussiëren over een nieuwe maatregel.”

Uit de krant